5 tipp a menedzserbetegség megelőzésére

Az állandó fejfájás, a koncentrációzavar, sőt, a nemi teljesítőképesség hanyatlása is a stresszterhelt ülőmunka nem kívánt velejárója lehet. A számos munkavállaló mindennapjait megkeserítő, ún. menedzserbetegség azonban kellő odafigyeléssel: kiegyensúlyozott étkezéssel, valamint rendszeres mozgással és testi-szellemi pihenéssel megelőzhető – vallja Dr. Chen Zhen, a hagyományos kínai orvoslás professzora.

Az őszi szezon nemcsak az iskolásoknak jelent nagy kihívást: a legtöbb iparág ugyanekkor kapcsol maximális üzemmódba – nem kímélve a sokat dolgozó és rendkívüli stresszhatásoknak kitett munkavállalókat. Ilyenkor egyre gyakoribb panaszként jelentkezik a dolgozóknál a reggeli rosszullét és gyengeség, amelyek hátterére orvosi laboratóriumi vizsgálatokat követően sem tudnak sok esetben pontos diagnózist felállítani. Ahogyan a modern orvostudomány mind nagyobb hangsúllyal veszi figyelembe a biológiai elméleteken kívül a pszichológia és a szociológia vívmányait is, az emberek körében sajnos egyre elterjedtebbé válik egy olyan legyengült állapot, amely hagyományos biológia tesztekkel nem mutatható ki, viszont számos testi és szellemi bántalom lehet a velejárója. A sokak által csak menedzserbetegségként emlegetett állapotot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „harmadlagos állapotnak”, vagy más néven „szub-optimális egészségnek” nevezte el.

A világ lakosságának nagyjából fele küzd e problémával, jellemzően a városi, irodai dolgozók. Az összetett kórkép az állandó fáradtság, az étvágytalanság, a fejfájás, az alvászavar, a depresszió, a koncentrációs zavarok, a kiégés-szindróma és a nemi teljesítőképesség csökkenésének kiváltója is lehet.

Különösen érintettek az irodai dolgozók


A kulcs: újra megtalálni a szervezet egyensúlyát

Dr. Chen Zhen (ejtsd: Csen Zsen), a hagyományos kínai orvoslás (TCM) professzora a menedzserbetegségek kapcsán hívja fel a figyelmet a több évezredes kínai bölcsességre, amit már a Huang Di Nei Jing-ben (az i.e. 475-ben kiadott, legrégibb császári orvosi könyvben) is feljegyeztek: „az egészséges állapot nélkülözhetetlen feltétele a yin és a yang egyensúlya”. A hagyományos kínai orvoslás tehát már több ezer éve felismerte e köztes állapotot.

A leghatékonyabb megelőzési módszerek:
1. Étkezzünk kiegyensúlyozottan!

A hagyományos kínai orvoslás tapasztalatai szerint reggel 7-9 óra között legerősebbek az emésztési funkcióink, ekkor kell biztosítanunk szervezetünk számára a szükséges aminosavakat és vitaminokat. Immunrendszerünk erősítésére szedhetünk étrend-kiegészítőket, hatásosak például a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) és hernyógomba (Cordyceps sinensis) kivonatok.

2. Aludjunk jól és eleget!

Az optimális alvás érdekében feküdjünk le minél hamarabb; idegrendszerünk számára a legjobb minőségű pihenést este 10 és hajnali 1 óra között tudjuk biztosítani. Eközben regenerálódik leginkább a májunk is, immunrendszerünk ilyenkor erősödik a legjobban, másnapi energiánk is ilyenkor termelődik.3. Tartsunk rendszeresen szünetet!

A hosszú irodai ülőmunkát gyakran – óránként! –  szakítsuk meg rövid szünetekkel. Kávészünet helyett tartsunk gyakran zöldtea- és szűzteaszünetet, ami nemcsak tisztítja és méregteleníti a szervezetet, de frissítő hatással is van agyunkra, serkenti a vérkeringést és a szellemi funkciókat.

4. Egyszerű meridiánmasszázs
Az akupresszúrás technika is segíthet a depresszió ellen: hüvelykujjunkkal függőlegesen masszírozzuk a két mell közötti részt (R17 meridián pont) 20-szor egymás után, naponta kétszer. Nyomjuk meg a mellkasunk középső részét hüvelykujjunkkal 20-szor, majd könnyedén ütögessük meg öklünkkel ugyanezt a helyet 5-ször. A másik kezünkkel ismételjük meg a mozdulatsort. A terület finom masszírozásával boldogsághormon szabadulhat fel.

Stresszoldó meridiánmasszázs

 

5. Szívvédő masszázs:
Jobb kezünk hüvelykujjával nyomjuk meg 10-szer a bal hónalj alatti inakat, ha zsibbadást érzünk, akkor hatásos.
Ugyanezzel a kezünkkel ütögessük meg a bal karunkat fölülről belülről lefelé 20-szor, egyenletes közöket hagyva karunkon.
Ismételjük meg ezt a mozdulat sorozatot a másik kezünkkel a jobb karon.

Dr. Chen Zhen

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?