Túl sok a munka?

Teljesítménycentrikus világunkban nem nehéz belekerülni a klasszikus mókuskerékbe. Állandó a rohanás. A munka és a kötelességek a legfontosabb és leghalaszthatatlanabb tevékenységek, ráadásul előfordul hogy egyszerre több fronton is teljesíteni kell túllicitálva önmagunkat. Nincs min csodálkozni ha a látszólag jól működő rendszer egy ponton összeomlik.

A menedzser betegség a teljesítmény/maximalizmus kényszeres és kompenzáló hajszolása. Ennek következményeként egy krónikus stressz állapot alakul ki. Tipikus panaszok: állandó fáradékonyság, feszültség/aggodalmaskodás, alvászavar, fej-hát-nyakfájdalom, koncentráció és teljesítőképesség csökkenése. 

 

Mik azok a tipikus életesemények, amik stresszt okozhatnak? Olyan események keltenek stressz helyzetet, amire úgy érezzük nincs megfelelő mértékű befolyásunk, hirtelen vagy váratlanul történnek, illetve azok, amik megterhelik a kapacitásunkat:  vélt vagy valós képességeink alapján olyan kihívást jelentenek, amik a kompetencia határokat feszegetik.

Ha a stresszhelyzetek állandósulnak, belépünk a stressz körbe. Ez az ördögi kör, amiből már nehezebb kilépni, és lehetséges, hogy itt már pszichológiai segítség is kell.

A menedzserbetegség jellemzően azoknál alakul ki ahol komoly felelősséggel járó munkahelyi pozícióhoz képest kevesebb a vélt vagy valós megküzdési repertoár és/vagy kevesebb hozzá az önbizalom is. a teljesítmény centrikus beállítódás a munkamorálra ugyan kiváló hatással van viszont az önkárosító oldalát nem szabad alul becsülnünk. Valószínű, hogy az ilyen életmód mellett a magánélet és egészség háttérbe szorul, elhanyagolódik. Ez a hosszútávon önkárosító hatású életvitel későbbiekben megbosszulja magát.

 Az állandó túlhajszoltság hosszútávon kimeríti az erőforrásokat. A stressz lelki és egészségügyi problémákhoz vezethet. Egészségügyi következmények: magas vérnyomás, szív és érrendszeri problémák. Lelki következmények: különféle szorongásos betegségek, depresszió és nem utolsó sorban a kiégés vagy burnout szindróma.

A pszichológiai, terápiás munka mellett- (önbizalom növelés, teljesítménykényszer csökkentése, szorongásoldás, megküzdési repertoár növelése, személyiségfejlesztés)a-életviteli/ életmód tanácsokra is szükség van. Át kell gondolni a prioritásokat a napirendet és az életritmust. A pihenési idő tartalmassá tétele a feltöltődés hatékonyságának növelése sokat számít. Nem csak alvással lehet elérni a megfelelő regenerálódást. A pihenés nem felesleges időtöltés. Ezeket a téves hiedelmeket kell feltérképezni ahhoz hogy megszűnjön a stresszes állapot.

 Meditációs technikák elsajátításával segíthető hogy az agy ellazult pihentető passzív koncentrációs állapotba kerüljön. A sport/ zene vagy egyéb olyan hobbi ami segíti az ellazult koncentratív állapotot ( flow) – szintén segít a túlpörgés megakadályozásban.

OÉTI bejegyzési szám: 11729/2012

Megrendelem a terméket:

forrás: Somogyi Katalin klinikai szakpszichológus

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?