Ne múljon el idén sem a tél kocsonyavacsora nélkül!

Amennyiben úgy döntünk, akkor a malac fülét, farkát, körmét is beletehetjük a kocsonyába, de akkor is finom lesz az ételünk, ha csak a lé elkészítéséhez használjuk fel ezeket az alapanyagokat, a tálba pedig főtt zöldségeket, színhúst, sonkát, főtt tojást teszünk, mielőtt leszűrve kiadagoljuk. Az ételt fűszerezzük fokhagymával, szemes borssal és sóval, illetve ízlés szerint vöröshagymával.

Hagyományosan

A hagyományos kocsonya elkészítéséhez szükségünk lesz 3 kg kocsonyahúsra (sertésfej, -láb, -köröm, -bőrke és egy darab füstölt csülök). Ezeket alaposan mossuk meg, a füstölt csülköt 1-2 órára áztassuk be, majd egy nagyobb edényben, vízzel felöntve előbb forraljunk rajta egyet, öntsük le a levét, majd újra hideg vízzel felöntve, legalább 4-5 órán keresztül, lassú tűzön főzzük. Ne feledjük, a kocsonyakészítés egyik alapszabálya, hogy annál finomabb, minél tisztább!

A főzés elején adjunk hozzá 1-1 sárgarépát és petrezselyemgyökeret, 2-3 alaposan megmosott, de héjában hagyott vöröshagymát, 10 cikk fokhagymát, majd az utolsó szakaszban, a főzés vége előtt kb. félórával ismét tegyünk bele 5-6 cikk fokhagymát. Fűszerekből egy kiskanál szemes bors kell hozzá, illetve só, amivel bánjunk óvatosan, nehogy végül túl sós legyen az étel. Ha megfőtt a kocsonya, óvatosan szűrjük át, papírtörlő segítségével a lé tetejéről itassuk fel a zsírt, a húsokat csontozzuk ki, majd szedjük tányérokba, és merjünk rá annyi levet, hogy a húst ellepje. Tegyük hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen.


Foto: shutterstock

Gazdagon

Főzésnél tehetünk a lébe marhanyelvet, füstölt húst, illetve a tányérba sonkát, sajtot, salátát. Ha egyszemélyes adagokat készítünk, tökéletes partifalat vagy előétel lesz belőle. Először mindig öntsünk egy kevés kocsonyalét az edény aljára, ezután helyezzük a tálat egy-két percre a mélyhűtőbe, ezalatt megdermed, és jöhetnek a zöldségek, valamint az apróra vágott húsok, sajtok, majd egy újabb réteg aszpik. Ha elkészültünk, akkor már elég csak a hűtőszekrénybe rakni az imbiszt – így hívják a kis tányérokon felszolgált aszpikos hidegételeket. Tálalás előtt tegyük forró vízbe az edényt, és borítsuk a kocsonyafalatokat tálkákra.


Foto: shutterstock

Tegyünk félre a partifalatokra is

Kocsonyalével befedhetjük a hidegtálra kerülő ételeket is, például a töltött sonkát, a pástétomot vagy a kaszinótojást. Ezzel a módszerrel egyrészt szép fényes felületet kapunk, másrészt tovább frissek maradnak a svédasztalra készített fogások.


Foto: shutterstock

Szépségek versenye a Balatonnál

Február 9-én Badacsonytördemicen az ízletes kocsonyát a szépsége alapján bírálja majd el a szakértő zsűri. A nemes vetélkedésnek a településen nagy hagyománya van, hiszen jövő hét szombaton immár kilencedik alkalommal rendezik meg a kocsonya-szépségversenyt. Előkerülhetnek hát a régi szép tálak, cserépedények, lehet gondolkodni az ötletes díszítéseken, hiszen a különféle hagyományos, hal- és gyümölcskocsonyákat látvány alapján díjazzák, azt nézik, tálalásuk mennyire patinás és ötletes.

Bővebben: badacsony.com

Ahány ház, annyi szokás

Az országon belül többféleképpen is fogyasztják a kocsonyát, Heves megyében és Észak-Magyarország egyes részein például citromlével meglocsolva, a délebbre eső vidékeken friss őrölt fekete borssal, csípős vagy édes őrölt paprikával megszórva, puha kenyérrel kínálják.

Forrás:blikk.hu

You may also like...