Inzulinrezisztencia: a szerves króm is megoldás lehet

Az inzulinrezisztenciát sok szakember a cukorbetegség „előszobájának”, a diabéteszt megelőző állapotnak tartja.

Ha elhanyagoljuk, nem kezeljük megfelelően, akkor bizony később súlyos szövődményekkel kell szembenéznünk!

Harcoljon az inzulinrezisztencia ellen!

Az inzulinrezisztencia tulajdonképpen azt jelenti, hogy a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, vagyis nem reagálnak megfelelően erre a hormonra. Amikor szénhidrát-tartalmú ételeket, italokat fogyasztunk, a vérben keringő glükóz hatására a szervezetünk inzulint termel, az inzulin pedig a glükóz felvételére, felhasználására vagy éppen elraktározására serkenti a sejteket. Ennek hatására pedig csökken a glükóz szintje, a vércukorszint normalizálódik.

Adjon egy helyes választ, és most megnyerheti a havi krómadagot – kattintson tovább a nyereményjátékhoz!

Inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem “válaszolnak” az inzulinra, így a vércukorszint magasan marad, a hasnyálmirigy pedig tovább termeli az inzulint, hogy a kellő hatást elérje. A tartósan magas inzulin-, illetve vércukorszintnek egy ideig nincsenek zavaró tünetei, és a szervezetünk ideig-óráig képes is ezt kontrollálni, de ha a hasnyálmirigy hosszabb ideig kényszerül a túlműködésre, akkor az inzulintermelő sejtek kimerülnek, problémássá válik az inzulintermelés, végül kialakul a cukorbetegség.

Az inzulinrezisztencia kialakulásában rendkívül nagy szerepe van az egészségtelen, mozgásszegény életmódnak, a túlsúlynak, és a probléma gyakrabban érinti a 40 éven felülieket. Az inzulinrezisztencia és a policisztás ovárium szindróma (PCOS) között is szoros az összefüggés.

Mi okoz ingadozó vércukorszintet? Videónkból kiderül:

Segíthet a króm is

Az inzulinrezisztencia az életmód megváltoztatásával általában jól kezelhető: ha megszabadul valaki a felesleges kilóktól, tudatosabban kezd táplálkozni (pl. kevesebb szénhidrátot, illetve feldolgozott élelmiszert fogyaszt), többet mozog, akkor visszafordíthatja a sejtekben végbemenő változásokat, vagyis újra inzulinérzékennyé teheti azokat.

Az étrend-kiegészítők közül különösen jó hatással lehet a szervezetünkre a króm. A króm ugyanis nagy szerepet játszik a megfelelő szénhidrát-anyagcsere biztosításában, és bizonyítottan javítja a sejtek inzulinra adott válaszát is.

A króm emellett az életmód megváltoztatásához kapcsolódó szabályokat is segíthet betartani. Hiába tudjuk, hogy a fogyáshoz kevesebb elfogyasztott kalória (és jó minőségű, tápanyagokban gazdag ételek), több mozgás szükséges, ezt bizony nehéz betartani, főleg akkor, ha a szervezetünkben végbemenő biokémiai változások miatt állandóan sütemények, kekszek, torták után sóvárgunk. A króm, mivel kiegyensúlyozó hatással van a vércukorszintre, ezt a sóvárgást is segít kordában tartani, emellett pedig a felesleges zsírtól is segít megszabadulni, miközben az izomtömegre pozitív hatással van.

Fedezhetjük-e táplálékunkkal a krómot?

Felmerülhet a kérdés, miért is lehet szükség szerves krómot tartalmazó étrend-kiegészítőkre, hiszen a táplálékainkban megtalálhatjuk a krómot, kevés is kell belőle, a súlyos krómhiányos állapot nagyon ritka. A krómot azonban nem tudja jól hasznosítani a szervezetünk, az elfogyasztott mennyiség mindössze néhány (0,5-3) százaléka szívódik fel a bélrendszerben, a többi egyszerűen kiürül.

Az inzulinrezisztenciával, illetve a cukorbetegséggel összefüggő étrend és életmód is hatással van a króm hasznosulására. A túl sok cukrot, finomított szénhidrátot tartalmazó étrend hatására még több króm ürülhet ki a szervezetünkből, ráadásul minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy a szervezete nem tudja megfelelően hasznosítani a krómot. Krómpótlás nélkül így egy olyan ördögi körbe kerülhetünk, melyből gyógyszeres kezelés nélkül rendkívül nehéz lehet kilépni.

You may also like...