Zsírok és olajok-Mi a szerepük táplálkozásunkban?

A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokan az elhízás és számos más betegség okozójaként tartják számon. A zsírok és olajok mértékletes napi bevitele ugyanolyan fontos táplálkozásunkban, mint a fehérjéké vagy a szénhidrátoké: a lényeg tehát a forrás, a mennyiség és a megfelelő arányok.

Zsírok és olajok-Mi a szerepük táplálkozásunkban?

A zsírok és olajok táplálkozásunkban létfontosságú szerepet töltenek be: energiát biztosítanak, tartalék tápanyagként szolgálnak és nélkülözhetetlenek a zsírokban oldódó vitaminok felszívódásában, valamint a hormontermelődéshez, és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlenek. Sokféle módon hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk megőrizze az egészségét. Nélkülözhetetlenek ételeink minőségi elkészítéséhez, azok textúrájának, megjelenésének kialakításához.

Állati és növényi

Táplálkozásunk zsírbevételét állati és növényi eredetű zsiradékokból egyaránt biztosíthatjuk, de ezek egészségre gyakorolt hatása eltérő. Az állati zsírok nagyobb mennyiségben tartalmaznak telített és egyszeresen telítetlen zsírsavakat, előbbiek túlzott bevitele – a koleszterinszint növelésével – negatív hatást gyakorolhat a szív- és érrendszerre. A növényi zsiradékok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban egyaránt gazdagok, a növényi olajok használatával csökkenthető az étrendünk telített zsírsavtartalma, és növelhető a telítetlen zsírsavtartalma. Ezzel segítünk a szervezetünknek a normál vérkoleszterin-szint fenntartásában is.

Az egyik legjobb zsírforrás a napraforgóolaj, amely többszörösen telítetlen zsírsavakban – jellemzően omega-6-zsírsavban – gazdag. Ezt az esszenciális zsírsavat az emberi szervezet nem képes előállítani, ugyanakkor elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.

A vitaminoknak sem mindegy

A szervezet egészséges működéséhez fontos a zsírban oldódó vitaminok megfelelő hasznosíthatósága is, ez azonban optimális zsírbevitel nélkül nem valósul meg. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szem, a bőr és a nyálkahártyák nedvességtartalmának beállításában. A D-vitamin – többek között – a fogak és csontozat normál felépítését biztosítja. Az E-vitamin erős antioxidáns hatásának köszönhetően segít a sejtek öregedésének gátlásában, míg a K-vitamin a vese működése, a csontképzés, és az ún. véralvadási faktorok bioszintézise során nélkülözhetetlen.

Mi a helyzet a kókuszzsírral?

Nagy divat manapság a kókuszzsír használata. A kókuszzsír, pálmazsír növényi eredetű, telített zsírsavakat nagy arányban tartalmazó zsírforrás, így – az egészséges táplálkozás irányelveit figyelembe véve – bevitelük nem haladhatja meg a teljes zsírbevitel maximum 10%-át. Semmiképpen nem előnyös tehát, ha egy háztartás teljes egészében kókuszzsír fogyasztására áll át, mert akkor a létfontosságú egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, esszenciális zsírsavak hiányozni fognak a táplálkozásukból. Amennyiben a kókuszzsír fogyasztása mellett döntünk, nyugodtan alkalmazzuk változatosan más növényi olajok, pl. napraforgóolaj, olívaolaj, kukoricacsíraolaj, stb. mellett! A kókuszzsír egyetlen előnye, hogy úgynevezett közepes láncú zsírsavakat tartalmaz, emiatt könnyen emészthetőek, így pl. májbetegségek, krónikus gyulladásos bélbetegségek esetén előtérbe kerülhet a fogyasztásuk. Egészséges emberek esetén mindennek nincs különösebb jelentősége. (Hasonló zsírokat tartalmaz a kókuszzsíron kívül a tejzsír is, tehát a tejtermékek fogyasztásával ugyanilyen zsírok jutnak a szervezetünkbe.)

Fontos, hogy biztosítsuk a zsírok rendszeres helyét táplálkozásunkban és figyeljünk oda azok forrásaira, olajok esetén pedig használatuk mennyiségére és étrendi hatásaikra. Részesítsük előnyben a tengeri halakat, növényi olajokat és magvakat, ugyanakkor csökkentsük az egyéb állati eredetű zsírok fogyasztását – és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett ne feledjük a rendszeres testmozgás fontosságát sem!

 

Forrás:vitaminmagazin

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?