Nyugtalanul alszik? Lehet, hogy a pajzsmirigye a hibás!

Az alvászavarok igen gyakori problémának számítanak, melyek nagyban kihatnak az illető mindennapjaira. Bár sokszor pszichés ok áll a hátterében, ám nem ritka, amikor a pajzsmirigy működési zavara teszi tönkre az éjszakákat. Dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük a témában.

Mikor beszélünk alvászavarról?

Olykor mindenkivel megesik, hogy nehezebben és rosszabbul alszik, ám általában egy idő múlva ismét visszatérnek a nyugodt éjszakák. Alvászavarról abban az esetben beszélünk, ha a probléma már tartósan, egy hónapnál tovább is fennáll, valamint a zavar már a nappali teljesítményre, hangulatra és közérzetre is kihat.

Ugyanis ha az illető nem képes elaludni, a gondolatai rabja, illetve ha gyakran felébred, úgy napközben fokozottan álmossá válik, a koncentrációkészség lényegesen csökken, és ez nem csak a munkahelyen ártalmas, de balesetveszélyes is lehet! Éppen ezért, ha a probléma tartósanmegnehezíti a benne szenvedő mindennapjait, úgy érdemes kivizsgáltatni, mi is állhat a hátterében.

Szervi ok is állhat az alvászavar mögött

Bár alvászavar esetén a legtöbben pszichés okokat sejtenek a háttérben, ám könnyen lehet, hogy az ingerlékenység és a depresszió csupán következmény. Ugyanis a probléma hátterében nem ritkán szervi okok állnak (pl. kardiológiai, pulmonológiai, belgyógyászati, fül-orr-gégészeti, hormonális okok).

alvászavar
A pajzsmirigy működésének hibája is okozhat alvászavart

Lehet, hogy a pajzsmirigye a bűnös

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elmondása szerint apajzsmirigy működési zavara gyakran vezet alvási problémákhoz.

„A pajzsmirigy zavarai számtalan tünetet produkálhatnak, és ezekből az egyik az alvászavar. Amennyiben a szerv túl sok hormont termel (pajzsmirigy túlműködés), úgy az anyagcsere fokozódik, és emiatt az összes testi folyamat felpörög. A beteg pulzusa szaporábbá válik, emésztése felgyorsul, menstruációs panaszokkal küzd, kevésbé tolerálja a meleget, izzad, valamint idegessé, stresszessé válik. Ez természetesen komoly hatást gyakorol az alvására is, nyugtalanabbul alszik, gyakran felébred”- magyarázza az endokrinológus.

A pajzsmirigy túlműködés okai, kezelése

Hogy valóban pajzsmirigyzavar áll a rossz alvás mögött, arról laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, mely során a TSH, T3, T4 és szükség esetén az ATPO szintjét ellenőrzik. Kóros eredmény esetén ultrahangon szemügyre veszik a pajzsmirigy méretét, szerkezetét, ugyanis előfordulhat, hogy golyva, esetleg göbök okozzák a fokozott hormontermelést.

Természetesen nem csak a szerv abnormális képe miatt fordulhat elő pajzsmirigy túlműködés, ugyanis a probléma autoimmun eredetű is lehet (Graves-Basedow kór). Ebben az esetben figyelemfelhívó jel lehet a beteg szemeinek kidülledése, és az emiatt fellépő merev tekintet. A szempanaszok hátterében az áll, hogy az antitestek a szemben lévő izmokat is megtámadják, gyulladást hoznak létre, ami duzzanatot, vizenyőt okoz.

Szerencsére a probléma az esetek többségében egyszerű gyógyszeres terápiával orvosolható, ám szükség esetén izotópos kezelésre szorul a beteg. Amennyiben nagyobb göbök, illetve strúma okozza a zavart, úgy műtéti beavatkozás lehet indokolt.

Forrás:egeszsegkalauz

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?