Megelőzheted az ülőmunka okozta bántalmakat!

Szinte már népbetegségnek számítanak a mindenféle derékbántalmak, amiket az ülőmunkák miatt szenved el a testünk. Rengetegen szenvednek hátfájással, de a porckorong problémák sem ritkák manapság. Ha te is ülve töltöd a nap nagy részét, nem árt, ha ezeket a tanácsokat megfogadod!

Az ember teste mozgásra lett kitalálva, mászásra, futásra, ugrásra, és ezek helyett mit csinálunk a nap nagy részében? Ülünk! És, ha nem ülünk (vagy közben is), akkor a mobilunkat bámuljuk döntött nyakkal, míg be nem áll. Sajnos nálam is jelentkeztek a klasszikus gerincproblémák, mióta áttértem az irodai munkára a korábbi álló, mozgó tevékenységekról. Sajnos odáig jutott a dolog, hogy kijelentették: lumbágóm van, ami miatt félévente, évente (de ha nem teszek semmit, majd egyre gyakrabban) beáll a derekam, és akkor se előre, se hátra, semerre. Úgyhogy jött a gyógymasszázs, az orvos, az izomlazítók, a gyógynövények és a tanácsok. Amikor nagy a baj és nagyon fáj, akkor persze mindent megfogadunk, de lássuk be, mikor újra jól vagyunk, hajlamosak vagyunk elhanyagolni a dolgokat.

Nézzük, mik azok a praktikák, amelyekkel elkerülhetőek a gerincbajok és a későbbi porckorongsérv!

HA VAN IDŐD

– Az egyik leghasznosabb mozgásforma mindenféle mozgásszervi problémára az úszás. Járj el hetente 1-2x csobbani kicsit.

– Jóga, bodyart, deepwork, dinamikus gerinctréning stb. Manapság számos olyan csoportos óra létezik, ami kifejezetten a tartást javítja és azokat a mély izmokat erősíti amelyek a fentebb leírt problémákért felelősek.

– Vannak gerincre szakosodott intézmények, és weboldalak is, ahol megtanulhatod a megfelelő gyógytornát, ami segít. Érdemes pár alkalommal elmenni, és ha már begyakoroltad, magadtól is végezheted, amikor akarod. Lényeg viszont, hogy rendszeresnek kell maradnia.

Kép: Thinkstock

HA ALIG VAN IDŐD

– Sajnos az idő nem lehet kifogás, ezt szögezzük le. Mert, ha majd görnyedten, görcsben ülsz, akkor mindenre lesz időd…csak tudj egyszer kiegyenesedni. Szóval bármennyire is macerás, egy 5-10 perces rutint be kell építeni a napodba. Ha nincs időd elmenni sehova, pl. a youtube-on is elérhető számos rövid torna. Ajánlom pl. Almásy Csillát.

– Végezz otthon plank-ot. Ezzel az egyszerű gyakorlattal erősítheted az alsó háti szakaszt, a hasizmokat, a farizmot, de még a comb- és karizmaid is. Naponta pár másodperccel mindig egyre több ideig próbáld kitartani.

 

Plank.

Plank. Kép: Thinkstock

 

– Térdelőszék. Ez is egy elég hasznos tárgy és beszerezhető a neten. Lehet, hogy a kollegák is jobban örülnek, mintha a labdán pattogsz.

– Ha már muszáj ülnöd, helyesen tedd!

  • a váll, lapocka lehetőleg érjen a háttámlához, tehát szépen egyenesen, ahogy a tanítónéni mondta
  • a monitor szemmagasságban legyen, ne kelljen se le, se fel nézni
  • a szék magasságát úgy válasszuk meg, hogy a térdnél derékszög legyen, ehhez akár a lábad alá is pakolhatsz valamit
  • a medence rész is derékszöget zárjon, csússz a szék hátsó részéhez, hogy ki tudj egyenesedni
  • óránként mindenképp áll fel átmozgatni magad, fej-és vállkörzések egyrészt lazítanak, másrészt oxigénnel látják el az agyat, így a tompultságunkon is tud segíteni
  • ha lehetőséged van (akad egy pult) 10-15 percet dolgozz állva a laptopodon
Ez a póz is segíthet megnyújtani a hátizmaid.
Ez a póz is segíthet megnyújtani a hátizmaid. Kép: Thinkstock
Forrás:noizz

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?