Színterápiával helyreállítható az egészségünk

Mindannyian tapasztaltuk, hogy vidámabbak vagyunk napsütésben, mint borongós időben. Ugyanígy feldobja a hangulatunkat egy-egy vidám színű ruhadarab, sőt jobban érezzük magunkat egy sárgára festett szobában, mint szürke falak között.

Egyre több helyen ismerik fel és alkalmazzák a színek jótékony hatását, a színterápiát (kromoterápia), vagyis azt a kiegészítő gyógymódot, amely a színek segítségével próbálja visszaállítani a test és a psziché természetes egyensúlyát. A fény elektromágneses hullámainak energiáját használó terápia során különböző színekkel sugározzák a test problémás részeit.

Ősi tudás

A kromoterápia ősi eredetű gyógymód, az egyiptomiak, a rómaiak, a görögök is ismerték. Az indiai ájurvédikus gyógyászatban a csakrákat, a testen lévő energiaközpontokat is színekkel hozzák összefüggésbe, ugyanis az ájurvéda szerint a testi egyensúly visszaszerzésének egyik hatékony eszköze a szín. Valamennyi csakra és az annak megfelelő szerv reagál egy bizonyos színre: a kékre a torok, a zöldre a tüdő és a szív, a vörösre az alsó végtagok. Ha felborul a szervezetben a harmónia, a színekkel vagy azok kombinációjával visszaállítható a megfelelő egyensúlyi állapot, az egészség.

Kísérletek bizonyítják: a színek pozitívan hatnak az idegekre és az immunrendszerre is © istock

A kínaiak is a különböző színekre bízták egészségüket, például a beteg ablakára olyan függönyt tettek, amelynek színe az adott betegség gyógyítására szolgált, a gyógyulni vágyót pedig ugyanilyen ruhába öltöztették. Az utóbbi években a színterápia ismét a figyelem központjába került, számos tudományos kísérlet és kutatás támasztotta alá, hogy pozitívan hathatnak az anyagcserére, az idegekre és az immunrendszerre.

Rezgések egyensúlya

Minden anyag, így az emberi test is atomokból és atommezőkből áll, melyek meghatározott hullámhosszon rezegnek. A színek gyógyító hatása sejtjeink rezgő mozgásával áll összefüggésben, ugyanis a betegségek és rosszullétek a sejtek rezgésszámában létrejövő diszharmóniára vezethetők vissza, amelyek meghatározott frekvenciájú színek segítségével visszaállíthatók az eredeti egyensúlyi állapotba. Ha egy csakrán keresztül nem tudunk elegendő energiát felvenni a külvilágból, akkor a hozzá tartozó szervek alulműködnek, ezen az állapoton az adott energiaközpont színével javíthatunk. Viszont, ha egy szerv túlműködik, akkor a csakra ellentett színével csökkenthetjük a többletenergiát.

A nyári napsütésben mindent szebbnek látunk © istock

Wellnessgyógymód

A színgyógyászat a Távol-Keleten nagyon népszerű, hiszen fájdalommentesen, a szervezet belső, öngyógyító folyamatait stimulálva lehet nagyon jó eredményeket elérni vele. A módszer Európa-szerte egyre ismertebb: Magyarországon egyes wellness-szállodák is alkalmazzák, Németországban pedig színterápiás szobákat alakítanak ki idősek otthonában, egészségügyi, valamint rekreációs intézményekben.

Színek hatása és jelentése

– Fehér: az összes színt magába foglalja és az életünket is keretezi, hiszen nemcsak a születés, hanem sok helyen a halál, a gyász színe is. Az ártatlanságot, a tisztaságot és az ünnepélyességet szimbolizálja. Aki gyakran visel fehér ruhát, annak fontos a tisztaság, az ápoltság. A fehér szín nemcsak tiszta, hanem tisztító hatású is, ezért főként az allergiás időszakban részesítsük előnyben a viselését.

– Fekete: az európai kultúrákban a gyász színe, elősegíti a befelé fordulást, a csendes elmélkedést. A fiatalok körében gyakran divat a fekete, amit az útkeresés, a belső út iránti vágy mozgathat, kamaszkorban a másképpen gondolkodás és a lázadás színe is. Segít a belső kreatív erőnk megtalálásában, felszabadításában. Az idősebbek gyakran csak feketét viselnek, ami számukra a gyász, az élettől való búcsúzás színe.

– Sárga: a fehér után a sárga áll a legközelebb a nap fényéhez, mind fényességében, mind erősítő hatás tekintetében. Nyíltságot, örömöt, optimizmust, reményt jelez, kiküszöböli a negatív elképzeléseket. Gyomorproblémák és a depresszió ellenszere.

© istock

– Narancssárga: csökkenti a fáradtságot és növeli az étvágyat. A narancssárga ruhák viselése megszünteti a fáradtságérzést és emeli az energiaszintet.

– Rózsaszín: a szeretet és elsősorban az önszeretet színe, segítségével tanulhatjuk meg elfogadni önmagunkat és a testünket. Nyugtató hatású, az izmokat is ellazítja, ez a hatása elvonási tünetekben szenvedőknél alkalmazható.

– Piros: a nyár színe az árnyalataival együtt. Az érett gyümölcsök, az eper, a cseresznye, a meggy színe, ezért jó hatású alacsony vérnyomás, erőtlenség, fáradékonyság, depresszió esetén. Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz, életerőt, bátorságot, és élni vágyást jelez.

– Lila: a kozmikus erőt szimbolizálja, az empátia és az áldozatvállalás színe. Elmélyültségre, misztikus élményekre, szerelemre való vágyat jelez. A spektrum színei közül a lilának a legmagasabb a rezgésszáma, ezért a legnagyobb hatással van az emberi lélekre. Mivel a lila tartalmazza a kék elmélyültségét és a vörös aktivitását, egyensúlyban tartja, polarizálja testünk jobb és bal felét, női és férfi oldalát. Nyugtatja, harmonizálja az idegrendszert, elfeledteti velünk mindennapi gondjainkat.

– Kék: békét és nyugalmat teremt. Segít abban, hogy kifejezzük igaznak vélt nézeteinket és igazat mondjunk. Fejleszti a szellemi érzékenységet, oldja a félelmeket. A kék színből tisztaság, csendesség és hűvösség árad, a harmónia, a biztonság, a nyugalom, a feloldódás, a végtelenség érzését kelti. A pihenésre és nyugalomra vágyást is jelzi.

– Zöld: a természetben leginkább előforduló szín, erősíti az idegeket, a belső nyugalmat és a lazítási folyamatokat, relaxációs és nyugtató hatású. Elsősorban gyulladásos megbetegedéseknél mérséklő hatású. A tavasznak és a természet megújulásának kifejezője. A színskála közepén áll, ezért jelezheti a kölcsönös bizalmon és szereteten alapuló kapcsolat vágyát, de a féltékenység szörnye is zöld szemű.

Forrás: Borsonline

You may also like...