Tényleg gyógyít a mama húslevese?

Talán mindenki emlékszik rá: amikor gyerekek voltunk és náthásak, influenzásak voltunk, az anyukánk, nagymamánk gyakran készített ízletes, forró, zöldségekkel teli húslevest. Tényleg jót tesz a betegeknek a húsleves, vagy inkább más ételt kínáljunk nekik?

Az őszi, téli időszakban gyakrabban fertőződhetünk meg olyan vírusokkal, melyek kellemetlen felsőlégúti tüneteket okoznak: köhögést, orrdugulást, lázat, fej- és torokfájást.

Emellé általános levertség, gyengeség, fáradékonyság is társulhat – a legszívesebben ki sem bújnánk a takaró alól, és még a tévénézést is megerőltető szellemi tevékenységnek érezhetjük.

vírusfertőzések általában egy-két hét alatt maguktól is elmúlnak, a gyógyulást nem segítik, gyorsítják meg az antibiotikumok, és a gyógyszerekkel csak a tüneteket enyhíthetjük.

húsleves
Nemcsak a testet, hanem a lelket is átmelegíti

Segít meggyógyulni a influenzából leves?

Az egyik ilyen „tünetenyhítő” házi szer a hagyományos, forró húsleves: nemcsak a testet, hanem a lelket is átmelegíti. Ráadásul a szakemberek szerint ennek a gyógyító hagyománynak tudományos alapja is van.

Több kutatás is foglalkozott azzal, miért érdemes a betegeknek húsleves fogyasztania: egyrészt, a gőzölgő, meleg folyadék segít fellazítani a torokban, a légutakban lévő váladékot, így attól könnyebben szabadulhatunk meg (az orrfújáson, köhögésen keresztül), másrészt a húsleves segíti a légutakban található csillócskák munkáját, melyek feladata a kórokozók „eltávolítása” a szervezetünkből.

A levesben található hús, illetve a zöldségek is segíthetik a gyógyulásunkat. A leves igen tápláló, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, könnyen emészthető, és még az is el tudja kortyolgatni, kanalazgatni, akinek egyébként nehézséget vagy fájdalmat okoz a nyelés vagy éppen nincs étvágya.

A leves a folyadékot is pótolja, ezzel pedig nemcsak a tüneteket enyhítheti, hanem a gyógyulásban is segíthet. A folyadékfogyasztás megelőzi a kiszáradást (ez különösen fontos akkor, ha a hánytunk vagy hasmenésünk is volt), többek között a nyálkahártyák kiszáradását is, így a köhögés, tüsszögés, orrfújás sem lesz olyan kellemetlen.

Az influenzával fel lehet venni a harcot

Bár a húsleves önmagában is igen jót tesz a betegeknek, bizonyos fűszerekkel tovább javíthatjuk a hatását, például a hagyma és a fokhagyma segít legyőzni a betegségeket okozó mikrobákat. Szintén rendkívül jó hatású a gyömbér, mely nemcsak az immunrendszerünk működésére van jó hatással, de a gyulladást is csökkenti, javítja az emésztést, sőt a torokfájdalmakat is enyhítheti. A kurkuma is erősíti az immunrendszerünket, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai is vannak.

Forrás:egeszsegkalauz

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?