PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉS 10 JELLEMZŐ TÜNETE

AZ ALULMŰKÖDÉS A PAJZSMIRIGY KÖZVETLEN BETEGSÉGE, KIALAKULÁSÁBAN BIZONYOS AUTOIMMUN BETEGSÉG KERESHETŐ, JELLEMZŐ AZ ÖRÖKLÖTT HAJLAM, ILLETVE A FOKOZOTT STRESSZ ÉS ÉLETMÓDBELI TÉNYEZŐK IS.

Prof. dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosának segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket.

A pajzsmirigy alulműködés (hipotireosis) súlyosságtól függően igen szerteágazóak és változatosak lehetnek a jelentkező tünetek, ennek magyarázata, hogy szinte minden szervrendszerre hatással van a betegség. Ráadásul a tünetek eltérő intenzitással és gyakorisággal jelentkezhetnek.

1. FÁRADTSÁG, GYENGESÉG, ÁLMATLANSÁG

Pajzsmirigy alulműködés esetén gyakori tünet, hogy napi 8-10 óra alvás után is fáradtan, erőtlenül ébredünk, és ez az állapot az egész napunkat végig kíséri.

2. SÚLYPROBLÉMÁK

Az alapanyagcsere szabályozása által a pajzsmirigy rendellenes működése testsúlyunkra is hatással van. Alulműködés esetén hízás jelentkezhet, akár úgy is, hogy megfelelő a táplálkozás.

3. HANGULATI INGADOZÁSOK

Ingerlékenység, depresszió vagy éppen napjaink egyre gyakoribbá váló tünetegyüttese, a pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan.

4. MAGAS KOLESZTERINSZINT

Pajzsmirigy alulműködést jelezhet, ha a koleszterinértékek rendszeres testmozgás és diéta hatására sem csökkennek.

5. HIDEG VÉGTAGOK

Fázósság, hideg-intolerancia jellemzi a beteget, akár a hideg idő beköszöntével lesz túlzottan fázós, de az is előfordulhat, hogy éppen nyáron kerül elő a takaró, a vastagabb ruha.

hands holding hot cup of coffee or tea in morning

6. MENSTRUÁCIÓS PROBLÉMÁK

A korábbinál erősebb, elhúzódó menstruáció pajzsmirigy alulműködést jelezhet. Gyakran a meddőség hátterében is pajzsmirigy probléma található.

7. BÉLPANASZOK

A székrekedést alulműködés is kiválthatja.

8. HAJ ÉS BŐRPROBLÉMÁK

A pajzsmirigy betegségei a haj és a bőr állapotában is elváltozást okozhatnak. Gyakori panasz a száraz, töredezett haj, akár a hajhullás. A bőr is szárazabb, érdesebb lehet.

9. ALACSONY PULZUS

A percenkénti szívverések számát mutatja a pulzus. Alacsony pulzusszám esetében is gondolni kell pajzsmirigyzavarra.

+1. CSALÁDI ÖRÖKSÉG

A pajzsmirigy betegségek kialakulásában is fontos szerepet játszik az öröklött hajlam. Amennyiben a családban korábban előfordult ilyen probléma, akkor fokozottan ügyeljen a tünetek korai felismerésére!

Egy-egy fenti tünet megléte önmagában még nem jelenti azt, hogy pajzsmirigy alulműködése van, azonban minden egye gyanút komolyan kell venni, és szakorvoshoz kell fordul a diagnózis pontos felállítása érdekében. Ehhez a pajzsmirigy hormonszintek maghatározása szükséges, kiegészítve ultrahanggal.

Forrás:wellnesscafe

You may also like...