5 bevált módszer, ha fojtogat a stressz

A stressz ellen nem küzdeni kell, hisz az újabb stresszfaktor, nem érnénk vele semmit, hanem fellélegezni lelkiekben és összeszedni magunkat fizikailag. Hogyan álljunk neki?

Hogy az állandó érzelmi stressz képes elhangolni sejtjeink működését, genetikai deformációt okozva, ezt ma már kutatások bizonyítják. Azt nem tudjuk befolyásolni, hogy mi érjen minket, de azt igen, hogy mit tartsunk benn. Most a stressz elengedéséhez adunk jó tanácsokat.

Stressz ellen: legyünk tudatosabbak!

A tudatos jelenlét (mindfulness) az elmúlt években rendkívül divatos megközelítéssé vált, és egyre több tudományos kutatás bizonyítja, hogy a mindfulnessnek számos pozitív hatása van a testünkre és a lelkünkre egyaránt. A stressz szempontjából érdemes például azt tudatosítani magunkban, hogy pontosan mi váltja ki belőlünk a feszültséget, mely szituációkban érezzük magunkat a legidegesebbnek. Azon is gondolkozzunk el, milyen lépések segíthetnek abban, hogy jobban érezzük magunkat. Ne akarjunk azonnal táncra perdülni, elég ha találunk egy árnyalattal pozitívabb gondolatot, amely könnyebbséget okoz.

Ha sok a dolgunk, számoljuk meg, hogy valójában mennyi is? Ha kiderül, hogy valójában csak 6 dolgot kell aznap megoldani, máris felderülhet a kedvünk. Készítsünk fejben fontossági listát, és ha a kevésbé fontosakat mégsem sikerül elintézni, ezen ne idegeskedjünk, hisz a mi napunk is csak 24 órából áll. Minél humorosabb és általánosabb mentő gondolatot találunk, annál gyorsabban lesz jobb kedvünk.  (Például: Milyen jó, hogy a Nap felkel magától és azt legalább nem nekünk kell pályára állítani…)

Erősítsük meg magunkat fizikailag

Bármilyen tudatosan próbáljuk is élni az életünket, a környezetünkből nagyon sok méreganyagjuthat a szervezetünkbe, pl. a szennyezett levegőből vagy a műtrágyával és gyomirtóval kezelt növényekből. A méreganyagok pedig több-kevesebb problémát okozhatnak, például befolyásolják, hogy miként szívódnak fel a vitaminok és ásványi anyagok a szervezetünkben.

Már az enyhe mértékű vitamin- és ásványianyag-hiánynak is súlyos következményei lehetnek, többek között az, hogy nehezebben birkózunk meg a stressz hatásaival. A huminsavat tartalmazó étrend-kiegészítőket azért is érdemes szedni, mert segítenek megszabadulni a szervezetünkben felhalmozódott mérgező nehézfémektől, ugyanakkor a kombinált készítmények az ásványianyag-raktárak feltöltésében is nagy segítségünkre lehetnek.


A stresszes életnek komoly egészségügyi következménye is lehet.

Mozgás, tudatos légzés

A sporttal, a rendszeres mozgással kidolgozhatjuk magunkból az „ideget”. De már 10-15 percnyi séta is megnyugtat, felfrissít, javítja a memóriát és a koncentrálási képességünket is – a fizikai előnyökről nem is beszélve! Még jobbat tesz a stressz ellen, ha a szabadban, például egy erdőben vagy parkban sétálunk. Figyeljünk levegővételünkre, irányítsuk teljes figyelmünket a kilégzésre és a belégzésre, így a cikázó elménket hamar megzabolázhatjuk.

Hallgassunk zenét, megnyugtató hangokat

A zenehallgatás (vagy éppen a zenélés, éneklés) az egyik legjobb és legkönnyebb módszer a stressz csökkentésére. Kutatások szerint a zene hatására csökken a stressz a szervezetünkbe, rövidebb és hosszabb távon is kiegyensúlyozottabbak és vidámabbak leszünk. Bizonyos frekvenciák gyógyító hatással bírnak (432 Hz, 528 Hz), de a tibeti hangtállal játszott hangfürdők, az eső hangját imitáló hangok, a madárcsicsergés, gyerekeknél a bálna hangja is nyugtató, relaxáló hatással lehet. A legjobb, ha a hangfürdőt egy vezetett meditációval kombináljuk.

Gyógynövények, illóolajok

A gyógynövényeket évezredek óta használják természetes nyugtatóként, kedélyjavítóként. Sokan – a feldolgozatlan stressz miatt  – alvásproblémákkal is küzdenek, nekik megoldás lehet napközben a citromfű tea, vagy a citromfű, levendulavirágzat, golgotavirág keveréke, míg lefekvés előtt a komló és az orbáncfű tea. Az ágy mellett párologtatott levendula és citromfű illóolaj is segíthet ellazulni, könnyebben elaludni.

Őszi immunturbó huminsavval – nézze meg videónkat!

Forrás:egeszsegkalauz.hu

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?