Mit kell tudni az antidepresszánsokról?

Az alábbi információkat az antidepresszánsok szedésének megkezdése előtt kellene elmondani a betegeknek, ám ez gyakran nem történik meg. Lássuk tehát, mi mindennel kell számolni a gyógyszeres kezelés idején!

Támogató környezet

A szokásosnál is nagyobb törődésre és támogatásra lenne szükség – és itt most nemcsak arra a páciensre gondolunk, aki antidepresszánst kezdett el szedni, hanem a családjára, barátaira is. Nekik is meg kell tudniuk és érteniük, hogy mi történik szerettükkel, illetve hogyan tudnak segíteni neki. Ezért jó, ha a betegnél minden szükséges információ kinyomtatva is ott van, így akivel szeretné, talán még könnyebben meg tudja beszélni, min megy éppen keresztül.

Megfelelő szakember

Sok múlik a megfelelő orvos kiválasztásán is. Mentális betegségek esetén különösen fontos, hogy az adott szakember csak átnyújt-e egy receptet vagy empatikusabban áll a pácienseihez. Egy biztos: senkinek sem szabad magára vennie, ha az orvos nem kedves vele, netán nem részesíti kellő figyelemben. Tényleg nem kell bánkódni vagy mérgelődni emiatt, inkább – ha lehet – érdemes másik szakembert keresni.

Fontos a türelem

Többen szembesülnek azzal is, hogy a mentális betegségeket a családjuk vagy a kollégáik úgy tekintik, mintha mondjuk egy fülgyulladás lenne: azt gondolják, aki elment orvoshoz, kapott gyógyszereket, egy-két héten belül jobban is lesz. Holott ez nem így van, az antidepresszánsok nem máról holnapra fejtik ki a hatásukat.

Minden rendben lesz

Fontos, hogy a gyógyszer szedésének megkezdésekor fogadjuk el: nem vagyunk jól, segítségre van szükségünk, a gyógyulás pedig időbe fog telni. Amikor felütik a fejüket az olyan kínzó gondolatok, mint például a “mikor leszek végre megint normális?”, jelenjen meg a szemünk előtt egy pillangó bábja, amelynek még várnia kell arra, hogy gyönyörű lepke lehessen belőle. Tudatosítsuk magunkban újra és újra, hogy a gyógyulás időbe telik, de minden rendben lesz.

Mentális betegségek kezelése esetén is rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembert
Mentális betegségek kezelése esetén is rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembert

Fókuszáljunk magunkra!

Ha valaki antidepresszánsokat kezd el szedni, annak nem javasolt fontos döntéseket hozni – jobb, ha a beteg inkább a gyógyulásra és önmagára koncentrál.

Bízzunk az orvosokban!

Sokan sokfélét mondanak, például, hogy az antidepresszánsok nagyon károsak az egészségre, de ez nem feltétlenül igaz. Ajánlott az önjelölt szakértők helyett a szakorvosban bízni – ő tudja, hogy milyen gyógyszerrel lesz a leghatékonyabb a kezelés.

Hozzá kell szokni a gyógyszerhez!

Mint számos más gyógyszernek, az antidepresszánsoknak is lehetnek mellékhatásai, amelyekre nem biztos, hogy mindenki fel van készülve. Vannak, akik az első néhány hétben jobban szenvednek attól, hogy megváltozik az alvásigényük, az étvágyuk, vagy, mondjuk, letargikusnak érzik magukat, esetleg hányinger kínozza őket. Érdemes magunknak egy kis időt adni, a tünetek lassan enyhülhetnek.

Forrás:hazipatika

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?