Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

Toby Allen grafikus alkotta meg ezeket a szörnyeket. A The Real Monsters néven futó rajzsorozatában azokat a mentális betegségeket elevenítette meg, melyek sok embert rettegésben tartanak.

Szorongás

A Szorongás szörny elég apró ahhoz, hogy áldozata vállán ücsörögve sutyorogjon gonosz dolgokat a tudatalattinak, félelmet és aggodalmat váltva ki ezzel emberünkből. A többi szörnyhöz képest sokszor gyengének hiszik és nem foglalkoznak vele, ám ez az egyik leggyakoribb teremtmény és nagyon nehéz megszabadulni a társaságától. Gyakran hordoz kis tárgyakat, mely az áldozat szorongásához köthető: például egy órát, mely az olyan gyakori, ám irracionális félelmet szimbolizálja, hogy bizonyos rossz dolgok biztosan meg fognak történni (még ha erre kilátás sincs éppen). Még soha, senki nem látta ennek a szörnynek az arcát, mert egy koponyát visel álarc gyanánt.

1157 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Depresszió

A Depresszió szörny céltalanul kering a nagyvilágban, eltakarva a saját szemét, hogy elrejtőzhessen mindenki elől. Ezért mindig beleütközik valakibe (emberekbe és más szörnyekbe egyaránt), ezzel önmagának okozva még több nyomorúságot. Egyetlen módja, hogy megszabaduljon ebből az állapotból, ha farkincáját áldozata köré fonja és megosztja vele bánatát. Az áldozat nincs tudatában annak, hogy mi történik vele, egyszer csak nehéznek érzi magát és mély depresszióba esik. A szörny addig szipolyozza a pozitív érzelmeket, míg azok el nem fogynak. Ezután továbbáll és új gazdatestet keres.

2100 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Disszociatív személyiségzavar

A Disszociatív személyiségzavar szörny (vagy más néven multiplex személyiségzavar) arról ismerhető fel, hogy bármivé át tud alakulni, amivé csak kedve tartja. Amellett, hogy a külsejét változtatja, ez a lény képes különböző, saját tudattal rendelkező személyiségeket kialakítani. A szörny folyamatosan váltakozó alakja tükröződik az áldozat váltakozó személyiségében. Ha sok különböző személyiség létezik, a szörny is és áldozata is összezavarodik eredeti identitásukat illetően. Minden ilyen fajta szörny különböző – egyik sem néz ki vagy viselkedik úgy, mint egy másik.

346 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Paranoia

A Paranoia szörny hosszú füleit radarként használja, hogy minden aktivitást érzékeljen velük. Valójában a szörny fülei majdnem használhatatlanok a benne található feltekeredett porcok és a vastag bunda miatt, ezért a hangok sokszor összezavart és elfojtott formában jutnak el a lényhez, mely aztán ezt továbbítja áldozatának. A félelmen alapuló szorongásból szerzi táplálékát, melyet akaratlanul kelt az áldozatában. Sokszor dolgozik együtt más szörnyekkel, például a Szorongással és a Skizofréniával, melyekkel biológiai rokonságban áll.

443 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Szelektív mutizmus

A szelektív mutizmus szörny nem egy eredendően gonosz lény. Ez a szörny egy hangos és zajos közösségben él, ám ő maga úgy született, hogy nem tud beszélni. Hogy be tudjon illeszkedni a közösségbe, hangokat lop, és egy kivájt makkba rejti őket, melyet nyakláncként visel. A szörny ezután úgy tud beszélni, hogy sípnak használja a makkot. Inkább a gyerekek édes és magas hangját szereti ellopni, de néha kipróbálja érettebb emberekét is. Egy hangot nem sokáig tart magánál – amint talál egy neki jobban tetszőt, az addig nála lévőt visszaadja az eredeti gazdájának.

540 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Anorexia nervosa

Mint egy élősködő bérgyilkos, az Anorexia nervosa szörny lassan, belülről öli meg áldozatát. Átlátszó testének köszönhetően ez a szörny majdhogynem láthatatlan, ám ráveti árnyékát arra, akibe beleköltözött – áldozata így egy torz képet lát saját magáról. Manipulálja és irányítja áldozatát: meggyőzi, hogy csak egy minimális súlyra van szüksége és csak annyi táplálékbevitelre, amivel ezt a súlyt megőrizheti vagy még tovább csökkentheti. Valamint túlzott gyakorlatvégzésre buzdítja, hogy az esetlegesen felszedett “túlsúlyt” azonnal leadja az illető. Az Anorexia nervosa végső célja, hogy az áldozat addig éheztesse magát, míg bele nem pusztul (persze az ennek következtében fellépő egyéb egészségkárosodások mellett). A lény két fő ereje az irányítás és a titoktartás, mely arra ösztönzi az áldozatot, hogy rejtse el különös “szokásait” mások elől. Hogy le tudjuk győzni ezt a szörnyet, először tudomásul kell vennünk a létezését, csak azután lehet megtörni hatalmát. Gyakran dolgozik együtt a Testdiszmorfiás zavarral.

638 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Kényszerbetegség

A Kényszerbetegség egy kegyetlen és manipulatív bábjátékos, ami a félelmet használja, hogy irányítsa áldozatait. Újra és újra földhöz vágja “bábjait”. Mintás tollait, valamint rengeteg szemét használja hipnotizálásukhoz, erős és félelmetes képzeteket keltve bennük, melyek gyakran kötődnek saját és szeretteik biztonságának veszélyeztetéséhez. Az áldozatok kényszeres fizikai vagy mentális cselekedeteket fejlesztenek ki, melyeket folyamatosan ismételnek annak érdekében, hogy megelőzzék a kényszerképzet valóra válását, vagy hogy egy időre csökkentsék a bennük élő félelmet. A szörny jelenlétét a legtöbb esetben nem veszik észre, ám ettől az még folyamatosan ott van. Ez a lény gyakran felhasználja a Szorongás és a Depresszió szörnyeket céljai elérése érdekében.

740 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Elkerülő személyiségzavar

Az Elkerülő személyiségzavar szörny sokban hasonlít a Szociális fóbiára (lásd alább), ám sokkal kisebb méretű és a föld felett él. Ideje legtöbb részét fákon rejtőzködve tölti, levélszerű szárnyait használva a bujkáláshoz minden elől, ami körülveszi. Elég visszataszító a kinézete azért, hogy kivédje a többi szörnnyel való találkozást, de valójában elég kedves teremtménynek mondható, melynek van egy gyengéd oldala (amivel valójában ő maga sincs tisztában). Ártatlanul hat áldozatára, akivel csak barátkozni szeretne, ám akaratlanul átadja neki saját szorongását és félelmeit fertőző spórák formájában, melyek a beszélgetésükből fakadnak.

841 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Alvászavar

Az Alvászavar szörny egy játékos lény, mely sosem pihen. Az éjszaka közepén keres magának játszótársat, és ébren tartja, hogy elűzze saját unalmát. Ezáltal az áldozat nagyon keveset alszik és egyre többet agyal a dolgain, ami további szörnyeket vonz oda játszani. Ha egy este a szörny játszópajtása már alszik, mikor ő megjelenik, nagyon mérges lesz – ekkor rosszindulatú és mocskos dolgokat művel áldozata agyával. Ezek megjelenhetnek például borzalmas rémálmok formájában (a szörny ilyenkor a farkából kibocsájtott füsttel idézi ezt elő). Mindemellett alvási apnoe szindrómát is okoz (súlyos, alvás közben fellépő légzészavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul) úgy, hogy agyarát az áldozat nyaka köré fonja. Sőt, ha bizonyos testrészeire ül, képes ideiglenesen megbénítani áldozatát. Csak nagyon kevés módszer áll rendelkezésünkre ezen szörny ártalmatlanítására.

939 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Szociális fóbia

A Szociális fóbia szörny élete legnagyobb részét a föld alatt vagy félreeső, védett helyen tölti. Ezért bőre sápadt és vérszegény, a testét fedő vastag, kemény lemezeket kivéve, melyek teljesen feleslegesen védik a külvilágtól. Egy “családból” valók a Szorongás és Paranoia szörnyekkel, ám extrém életkörülményeinek köszönhetően egészen máshogy fest, mint a másik kettő. A lény élete nagy részét téli álommal tölti, ám auráját képes kivetíteni az emberekbe, azt remélve, hogy ezáltal azt az életet tudja élni, amit saját testében képtelen. Ekkor a szörny átadja szorongását a gazdatestnek, és ezáltal mindketten ugyanazt az irracionális félelmet fogják érezni társas helyzetekben.

1040 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Testdiszmorfiás zavar

A megtévesztés mestereként a Testdiszmorfiás zavar szörny szeret együttműködni olyan szörnyekkel, mint például a Kényszerbetegség, a Szorongás és az Anorexia – felerősítve ezek hatását. Üvegszerű szilánkjaival a hátán törött tükörre emlékeztet, mely hamis képet vetít mindenkiről, aki belenéz. A szörny ezután hálót sző és pók módjára csapdába ejti áldozatát, majd lassan felfalja az önbizalmát és jó közérzetét. Ez aztán ahhoz vezet, hogy az áldozat fokozatosan aggódni kezd valamely testrésze kinézete (vagy akár egész testének megjelenése) miatt. Lassan elhiszi, hogy a torz változat az ő valódi arca és teste, ezért megpróbálja a “problémát” elrejteni vagy valahogy megváltoztatni saját magán.

1158 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Bipoláris zavar

A Bipoláris zavar szörny (vagy más néven mániás depresszió) tulajdonképpen két öntudat harca egy test birtoklásáért. Az egyik tudat folyamatosan mániákus állapotban van – egyfolytában izgatott és felfokozott hangulatú, míg a másik tudatot folyamatos, mély depresszió és búskomorság jellemzi. Általában egyszerre csak az egyik öntudat irányítja a testet – ezalatt a másik öntudat állandóan azért harcol, hogy átvegye az uralmat. Gáznemű feromonokat bocsát ki, hogy kettős személyiségét kivetítse áldozatára, hogy aztán ő is ugyanezeken a rendkívül szélsőséges hangulatingadozásokon menjen keresztül. Ez a szörny nagyon gyors, ezért elég nehéz azonosítani.

1239 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Skizofrénia

A Skizofrénia szörny egy hitvány és gonosz teremtmény, mely manipulálja áldozatait, hogy azok kövessék a parancsait. Hallucinogén gázokat bocsát ki a hasán lévő pórusokból, hogy befolyásolja és irányítása alá vonja az embereket. Az áldozatok úgy gondolnak a lényre, mint a tudatalattijukban lévő, vezérlő és utat mutató hangra, melynek természetesen engedelmeskedni kell. Gyakran dolgozik együtt olyan szörnyekkel, mint például a Paranoia. A szörnycsoportban mindig ő a főnök, olyan, mint egyfajta maffiavezér a szörnyek között. Ritkán látható, szeret az árnyékban bujkálni.

1340 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Mizofónia

A Mizofónia szörny egy apró és látszólag ártalmatlan teremtmény, mely bosszúságot vagy undorérzetet próbál kiváltani egyesekből. Hatalmas füleivel elkap bizonyos hangokat (például csámcsogás, rágcsálás, ropogtatás, koppanás vagy akár lélegzetvétel hangjai) és kivetíti áldozatai fülébe. Ezek az irritáló, felerősített hangok abnormális viselkedésre ösztönzik a befogadót és különböző tüneteket produkálnak nála (izzadás, izomrángás, heves szívdobogás). Különös mintájú szárnyával még vizuálisan is képes hatni áldozatára, még jobban felerősítve ezzel a negatív hatásokat. Ez a lény zárkózottá teszi áldozatait, akik elkerülnek mindenféle helyet és rendezvényt, ahol nagy mennyiségű zajnak és/vagy vizuális ingernek lennének kitéve.

1439 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Borderline személyiségzavar

A Borderline személyiségzavar szörny talán az egyik leggyengébb, ám a legbaljóslatúbb teremtmény egyben. Kis csoportokban dolgoznak, melyek összegyűlnek az áldozat körül, és felerősítik annak érzelmeit, mielőtt az érzelmi energiákból táplálkoznának. Bármilyen érzelmen eléldegélnek, de a depressziós érzelmek a kedvenceik. A szörny teste jégből van, ezért majdhogynem teljesen láthatatlan. Csak a farka látható, mely egy lehulló őszi falevélre emlékeztet. Ha a szörny túlságosan telezabálja magát egy érzelemmel, az képes úgy elárasztani, hogy a lény összetörik.

1537 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

 

Poszttraumatikus stressz szindróma

A Poszttraumatikus stressz szindróma szörny régen egy jóindulatú őrző volt, amit egy ismeretlen és fájdalmas betegség megrontott. Lévén eltorzult árnyéka önmagának, elkezdett vágyni a félelemre és a sokkhatásból eredő traumára hogy tompítsa saját fájdalmát. Ez olyan számára, mint a drog. Ez a lény csatatereken és katasztrófa sújtotta területeken szeret élelem után nézni – a csoportos félelemből és traumából táplálkozik. Ezután kinéz magának egy embert, aki átélte a borzalmat, és levadássza – ő válik az áldozat állandó fájdalmának emlékeztetőjévé. Az áldozat ezután kénytelenkényszeresen felidézni az átélt szörnyűséget újra és újra, míg a szörny az őt romboló energián élősködik. Ez is a Szorongás szörny egyik rokona.

1633 Szörnyek, melyek a fejedben élnek: Testet öltött mentális betegségek

Forrás:aztadom

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?