6 jele annak, hogy boldog a cicád

Amikor antiszociális macskákkal kerestek meg, én sosem azt tűzöm ki célnak, hogy bújós, mindenkit szerető és játékos cicákat csináljunk belőlük, mert az abszurd lenne. Minden macska egyéniség, és ahogy köztünk, emberek között is vannak kedvesebbek és mogorvábbak, nyitottak és zárkózottak, társaságkedvelők és magányosak, úgy a cicák között is. Én ezzel szemben mindig azt akarom elérni, hogy minden cica boldog, kiegyensúlyozott és magabiztos legyen. Ezek ráadásul együtt járnak, na de honnan tudhatod te, ha nem foglalkozol minden nap problémás macskákkal, hogy a te cicád boldog-e? Ebben segítek most, és bemutatok pár egyszerű macska-viselkedést, amiből te is láthatod, hogy a cicád jól érzi-e magát. A cikkben szerepelő, szemmel láthatóan is boldog cicák fotóinak mindegyikét ti osztották meg a blog Facebook-csoportjában, amit itt is köszönök!

 

Miért jó, ha boldog a cicánk?

Biztos vagyok benne, hogy minden cicagazdi azt akarja, a cicája jól érezze magát. Ezzel magának is jót tesz, ugyanis egy boldog cicával sokkal jobb együtt élni, mint egy bizonytalan, félős vagy agresszív macskával. A kiegyensúlyozott cicák jó hatással vannak a környezetükre, nyugalmat árasztanak, és ez átragad a velük élő emberekre is. Kutatások is kimutatták, hogy akik macskákkal osztják meg az otthonukat, azoknak alacsonyabb a vérnyomásuk, ritkábban fordul elő náluk szívbetegség, és kevésbé stresszesek is. Ehhez persze az kell, hogy a cicánk jól érezze magát nálunk.

Mik a “cicaboldogság” jelei?

Tehát honnan tudhatod, hogy a cicád boldog? Természetesen, ahogy már említettem, minden cica más, ezért nem lehet egy séma alapján kijelenteni, hogy ha ezt vagy ezt csinálja a cica, akkor biztos szuperül van. De van pár olyan alap viselkedés, ami minden macskát jellemez, azonban itt is fontos, hogy ismerned kell a macskád, neked kell tudnod, mi tetszik neki és mi nem. Ebben is segít talán ez a lista. A felsorolás az általam gondolt fontossági sorrend is. Számold össze, a te cicádra ebből hány igaz, és ellenőrizd az eredményt!

1. Sokat van jelen

Szinte mindig láb alatt van? Elterül a szőnyegen vagy a kanapén? Bujkálás helyett inkább utánad megy mindenhova? Akkor biztos lehetsz benne, hogy a te cicád jól érzi magát a nálad!

2. Lazán eldobja magát

Mindenki látott már mindenféle nyakatekert pózban aludni macskákat. Ilyet csak olyan cica tesz, aki biztonságban érzi magát, nem fél támadástól, vagy bármi váratlantól. A legbiztosabb jele ennek, ha a cicád a hasát mutatja alvás közben. Ez ugyanis a legsérülékenyebb pontja, csak akkor mutatja, ha jól érzi magát.

Ne tapizd a hasam! 

Lehet hogy nagyon hívogató, de ne simogasd meg a békésen alvó cicád hasát akkor se, ha a hátán fekve alszik! Ezt nem azért csinálja, hogy simogatást kérjen, és ha a hasát kezded piszkálni, megijedhet! Egy idő után azt éred el ezzel, hogy nem fog így aludni, és lehet, hogy a biztonságérzetét is csökkented. Tartsd tiszteletben a “Gyönyörködés van, nyulka-piszka nincs!” szabályt.

3. Kommunikál veled és másokkal

69053646_2553165788054307_2181727044293885952_o.jpg

Logikusan is belegondolva, a kommunikáció is jele annak, hogy a cicád boldog. Ahogy mondani is szoktuk, aki “meg se mer szólalni”, az fél az emberek között is. A hangadás ráadásul felfedi a macska helyzetét, ezért egy rettegő macska csak a legvégső esetben fedi fel magát. A kommunikáció persze történhet hangtalanul is, de az biztos, hogy bárki, aki kommunikál, az nem fél kiadni magát. Persze vannak fokozatok itt is, némelyik cica “nagy dumás”, és a gazdi hazaérkezésekor egész litániát ad elő. Mások csak akkor szólnak, ha éhesek, vagy ha hízelgésre vágynak. Egyes cicáktól pedig csak halk dorombolást lehet hallani, ha elégedettek. De az biztos, hogy amelyik cica kommunikál, az vagy boldog, vagy az akar lenni.

4. Üdvözöl téged

69121643_2674419015924661_6945087509202206720_n.jpg

Ha a cicád rohan az ajtóhoz, mikor hazaérkezel, netán a lábadnak is dörgölődzik és dorombol, akkor ez nem csak annak a jele, hogy örül neked, vagy csak a vacsit várja, hanem annak is, hogy kiegyensúlyozott cica. Egy félős cica sosem kockáztatná azt, hogy nyílt térre menjen, és ennyire felszabadultan viselkedjen.

5. Nem ijeszti meg akármi

69242578_2667274519950286_5843554141535731712_o.jpg

Átjön a szomszéd meccset nézni? A kutya megugatja a postást? Elhalad az ablak alatt egy fúvószenekar? A te macskád pedig mindeközben csak henyél a kanapén, éppen csak a fejét emeli fel, vagy azt sem? Olyan magabiztosan ásít mindezekre, ami irigylésre méltó? Ha igen, akkor a te cicád nyugodt és boldog cica!

6. Szeret játszani

68994693_2330464327219684_162652331349901312_o.jpg

Egy félős cica nem játszik. Csak olyan macska képes feloldódni és labdát kergetni, amelyik biztonságban van, és nem aggódik a testi épsége vagy bármi más miatt. Nem minden macska szemtelenül játékos persze, de a játékosság alapvetően mindegyikükben benne van, a különbség csak az, hogy mivel lehet ezt belőlük kihozni, és milyen intenzitásra képesek. De egy dolog biztos, amelyik cica játszik, az boldog.

Akkor most boldog a cicám?

A fenti hat tulajdonság persze nem minden cicára jellemző, de ez nem jelenti azt, hogy a cicád boldogtalan. Szerintem az első két viselkedés nagyon fontos, a harmadik is, de itt sokkal árnyaltabban kell fogalmazni, mert nagyon nagy sávban mozoghat egy cica kommunikációja, sok függ a jellemétől.

Az ötödik is fontos, mert egy ijedős macska nem boldog, de fontos tudni, mi is számít ijedős magatartásnak. Sok utcáról mentett cica, ha először találkozik ismeretlennel, elfut, de rövid időn belül visszatér azt megvizsgálni. Ez teljesen normális, és az ilyen macska még boldog és magabiztos, hiszen a kíváncsisága legyőzte a pillanatnyi félelmét, csak természetes életösztön is van benne.

68533921_2536874263022956_7845871451163852800_o.jpg

A játékosság pedig egyértelműen csak az olyan cicák tulajdonsága, akik minden mást is belevéve boldogok, de ez nem jelenti azt, hogy amelyik cica nem játékos, az nem boldog. Ez inkább azt jelenti, hogy amelyik cica önfeledten játszik, az biztosan az.

69245946_10215372769652685_1131829092014882816_o.jpg

Ha a te cicádra a fenti hat közül kettőnél kevesebb igaz, akkor biztos hogy félős cicád van, aki nem boldog. Ha kettő vagy három igaz rá, akkor általában jól érzi magát, de lenne mit javítani az önbizalmán. Ha négy vagy öt tulajdonságban ráismertél, akkor egy igazán kiegyensúlyozott, magabiztos macskád van. Ha pedig mind a hat igaz rá, akkor egy nagyon boldog cica boldog gazdija vagy! Gratulálok!

Mit tehetsz, ha a te cicád nem boldog?

Ha tehát kettő vagy három pontnál kevesebb volt igaz a cicádra, akkor mindenképpen kezdj el foglalkozni vele, de négy pont alatt is érdemes megvizsgálni, mi okoz neki problémát. Ehhez segítséget találsz a blogban. A legfontosabb, hogy ismerd a cicád, ebben segít még a fentiek mellett az Ismered a cicád? és a Magabiztos vagy bizonytalan a cicád? cikkem is. A különféle problémákra pedig a Minden a cicád megneveléséhez c. cikkemben találsz megoldásokat. Ha pedig ezek után sem boldogulsz, tehetsz fel kérdéseket is nekem.

Még egyszer köszönöm a képeket, amiket tőletek kaptam, mert ez az első olyan cikk, amiben mindegyik kép a cikkben tőletek származik! Nagyon nehéz volt választani a több, mint száz kép közül, amiket a blog Facebook-csoportjába töltöttetek fel, de nagy boldogsággal tölt el, hogy ennyi boldog cica van, akiket ennyire szeretnek. Büszkék lehettek magatokra, én az vagyok Rátok! Köszönöm!

Forrás: https://szeretemacicamat.blog.hu

You may also like...