Valóban csak az agyunk 10 százalékát használjuk?

Az agy az emberi szervezet legbonyolultabb, legösszetettebb szerve, sokan mégis úgy gondolják, hogy csupán a 10 százalékát használjuk ki. Vajon van ebben igazság?

Agyunk kulcsszerepet játszik abban, hogyan tapasztaljuk meg, hogyan fogjuk fel a minket körülvevő világot. Súlya nagyjából 3 kg, és körülbelül 100 milliárd neuron található benne,amelyek az információfeldolgozásért és továbbításért felelnek.

Valóban csak az agyunk 10 százalékát használjuk?
Csak mítosz, hogy agyunknak mindössze 10 százalékát használnánk? Fotó: 123rf

Agyunk mekkora részét használjuk?

Hogy ennek a bonyolult szervünknek csak a 10 százalékát használnánk, az valójában egy mítosz – amelyben egy 2013-ban készült felmérés szerint az amerikaiak mintegy 65 százaléka hisz. Ezzel szemben valójában agyunk nagy része mindig aktív. Barry Gordon neurológus a Scientific American lapban megjelent interjújában elmondta, hogy funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó módszerrel (fMRI) vizsgálva kimutatható, hogy az agyunk nagy része aktív még akkor is, ha csak egy nagyon egyszerű feladatot is hajtunk végre. Sőt, agyunk legtöbb területe még akkor is aktív, amikor mi éppen pihenünk vagy alszunk. Hogy pontosan mekkora részét használjuk adott időben, az személyenként eltérő lehet. Ez ugyanis attól is függ, hogy adott pillanatban éppen mit csinálunk, vagy mire gondolunk.

Honnan ered a 10 százalék mítosza?

Egészen pontosan nem tudni, honnan is indult a 10 százalékos mítosz, de 1907-ben például a Science magazinban William James pszichológus és író azt állította, hogy mentális erőforrásainknak csak egy kis részét használjuk, de nem határozott meg erre százalékos arányt. Ezt a mítoszt Dale Carnegie, számos, az önmegvalósításról szóló sikerkönyv írója 1936-os, Hogyan szerezzünk barátokat, és hogyan bánjunk az emberekkel című könyvében is erősítette, amelyben úgy ír erről az állításról, hogy ezt egyetemi professzora szokta mondogatni.

A 10 százalék eredetének egyik magyarázata az lehet, hogy a tudósok között is elterjedt az a nézet, hogy az idegsejtek agyunk sejtjeinek 10 százalékát teszik ki – így a konkrét számarányhoz ez is hozzájárulhatott. Miután pedig újságcikkekben, televíziós műsorokban, filmekben is egyre gyakrabban hangzott el az állítás, könnyen mítosszá válhatott.

Forrás: medicalnewstoday.com

You may also like...