Álmosító gyógyszerek, amiktől fáradtak leszünk

Vannak olyan gyógyhatású készítmények illetve gyógyszerek, amelyek amellett, hogy megoldást nyújtanak egy adott betegségre, vagy problémára, rendelkeznek egy kellemetlen mellékhatással: krónikusan fáradtnak érezzük magunkat tőlük.

Ha napi több csésze kávé és 6-8 óraalvásmellett is állandóan kókadozunk, érdemes átgondolni, milyen gyógyszereket szedünk rendszeresen.
Antidepresszánsok
Az antidepresszánsok a leggyakrabban felírt gyógyszerek között vannak, különösen a nők körében – egy felmérés szerint kétszer annyi nő szedi őket, mint férfi. A legtöbb modern hangulatjavító a szerotonin-háztartást szabályozza, aminek az alvásban is fontos szerepe van, így szedésükkor viszonylag gyakori mellékhatás lehet az állandó fáradtságérzet. Ha ezt a tünetet tapasztaljuk, érdemes lehet beszélni az orvosunkkal a gyógyszerváltásról.
Antihisztamin-tartalmú szerek
Az allergiaszezon “slágerei”, amelyeknek szedése szintén járhat krónikus fáradtságérzéssel. Hatásmechanizmusuk szerint blokkolják a hisztamint nevű anyag termelődését, amely a folyamatos viszketést és tüsszögést okozza. Csakhogy a hisztamin energiát is ad és a normál agyi funkciókért is felelős – blokklásával nem csak az allergia tünetei, de bizonyos agyi funkciók is blokkolódnak, ezért lehetünk a szedésükkor állandóan álmosak. Beszéljünk az orvosunkkal, és próbáljunk ki többfélét, hogy megtaláljuk azt a gyógyszert, amitől a legkevésbé leszünk fáradékonyak.
Egyes gyógyszerek krónikus fáradtságot okozhatnak
Egyes gyógyszerek krónikus fáradtságot okozhatnak

Vérnyomásgyógyszerek
A magas vérnyomást gyakran kezelik béta-blokkolókkal, amelyek gátolják az adrenalin termelődését, és ezáltal lassítják a szívverést, viszont az alacsonyabb adrenalinszint az energiaszintünket is lejebb nyomja. Megoldás lehet, ha az orvosunkkal konzultálva megpróbáljuk csökkenteni az adagot, vagy válthatunk ACE- gátlóra (angiotenzin-konvertáló enzim).
Krónikus fáradtság: ezek az árulkodó tünetek

Szorongásoldók
A benzodiazepin tartalmú szerektől is úrrá lehet rajtunk a krónikus fáradtság. Arra a receptorra hatnak, amely az agyban a GABA nevű vegyi anyagot bocsátja ki. Amikor a GABA a véráramba kerül, azt jelzi az agynak és a testnek, hogy pihenjen és lazuljon el – de sokszor olyan mértékben, hogy álmosságot, bágyadtságot vagy akár szinte ájulásszerű elalvást okoz. Ha ilyen tüneteket észlelünk, kérjük meg az orvosunkat, hogy próbálja csökkenteni az adagot.

Forrás:hazipatika

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?