Miért olyan ritka a négylevelű lóhere?

A négylevelű lóherék kivételesnek számítanak, tízezer lóheréből átlagosan csupán egynek van plusz levele. Nem csoda, hogy a növény a szerencse szimbólumává vált.

A here (Trifolium) növénynemzetségbe mintegy 300 faj tartozik – írja a Live Science. A nemzetség latin elnevezése annyit tesz: háromlevelű, az ide sorolható növények többségének ugyanis három levele van. Amikor négylevelű lóheréről beszélünk, akkor a fehér here (Trifolium repens) kivételes példányaira gondolunk. A fajra rokonaihoz hasonlóan a három levél jellemző, csak nagyon ritka esetekben található plusz levél a szárakon.

Trifolium repens, the white clover also known as Dutch clover, Ladino clover, or Ladino,  Dutch
Fotó: iStock

A negyedik levél kialakulásának oka vitatott, de a legtöbb szakértő szerint egy recesszív gén által előidézett mutáció áll a háttérben. Az elváltozás rendkívül ritka, és gyakran csak generációkat átugorva jelentkezik. Mások a környezeti hatásokat vagy a fejlődési rendellenességet tartják a kiváltó oknak. Bizonyos esetekben a lóheréken a negyedik levél mellett továbbiak is kialakulnak, 2009-ben például Japánban egy 56 leveles példányt találtak. Jelenleg ez tartja a Guinness-rekordot a lóherék között.

A négylevelű lóhere különlegessége miatt ősidők óta a szerencséhez kötődik: aki képes megtalálni a ritka növényt, annak bizonyosan a kedvében járnak a természetfeletti erők. A lóhere később a keresztény kultúrkörbe is beépült, az ír Szent Patrik például a legenda szerint egy háromlevelű lóhere segítségével magyarázta a Szentháromságot. A lóhere, illetve Szent Patrik személye máig fontos jelkép Írországban.

Manapság sok helyen úgy tartják, hogy a növényen minden egyes levél egy-egy jelkép: az egyik a hitet, a másik a reményt, a harmadik pedig a szeretetet szimbolizálja. Ha a lóherén egy negyedik levél is kinőtt, az hozza a szerencsét a megtalálója számára.

Forrás:24.hu

You may also like...