LEHET, HOGY KEVÉS JUT A B12-VITAMINBÓL A SZERVEZETEDBE? FIGYELD EZEKET A TÜNETEKET, ÉS GYANAKODJ, HA TÖBB IS JELLEMZŐ RÁD.

Ahogy idősödünk, a testünk B12-vitamin felvevőképessége lassul – 100-ból 4 nő 40 és 59 éves kora között B12-hiányban szenved, még többen Borderline-szindrómában. De az idősödés nem az egyetlen oka a B12- hiánynak.

A B12 hiány másik nagy veszélyeztetett csoportja a vegán vagy vegetáriánus étrendet követők. A növényalapú diéták rendszerint rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaznak, de B12 csak az állati eredetű ételekben van, mint húsban, tojásban, halakban és tejtermékekben.

Bizonyos gyógyszerek használata, mint a metformin (a 2-es típusú cukorbetegség, vagy a PCOS kezeléséhez használt hatóanyag), vagy más általános gyomorégés elleni szerek szintén növelik a B12 hiány kialakulásának esélyét. A fogyást elősegítő műtétek, vagy az emésztési panaszok, mint a Crohn-betegség szintén B12 hiányhoz vezethet.

Miért fontos a megfelelő mennyiségű B12? Alapvető az egészséges agyműködéshez, és az immunrendszer fenntartásához, szerepet játszik a DNS és vörösvértest felépülésében. A metabolizmus sem tud kiegyensúlyozottan működni nélküle.

A B12 hiány bármiben megmutatkozhat, kezdve a fáradtságon át egészen a bizonytalan látásig. Ha az alábbi tünetek ismerősek, akkor célszerű vérvétellel kontrollálni a vitamin mennyiségét. Ha alacsony a testedben a B12 szintje, akkor egy megfelelő táplálékkiegészítővel pár hét alatt visszatérhetsz régi önmagadhoz.

ALIG TUDSZ ÉBREN MARADNI DÉLUTÁN (AKKOR SE, HA 8 ÓRÁT ALUDTÁL ÉJJEL)

A fáradtság csak egy jele a B12 hiánynak – mondják a szakértők. Ez azért van, mert a szervezet a vitamint használja vörösvértestek létrehozásához, amelyek oxigént szállítanak a szerveknek. Megfelelő mennyiségű oxigén hiányában fáradtnak érzi magát az ember, függetlenül az alvásmennyiségtől. A fáradtság rengeteg mindenre utalhat, bár feltételezhető a B-vitamin hiánya, ha az álmosság az egyetlen panasz, általában az orvosok erre gyanakodnak, ha fáradtság lép fel, és esetleg más tünetek is.

A KÖNNYŰ BEVÁSÁRLÓTÁSKA IS NEHÉZNEK TŰNIK

Ha az izmok nem kapnak elég oxigánt a vörös vértestektől, akkor elgyengülnek. “A munkám kimerítő volt, ezért arra gondoltam, hogy a testem fáradt, talán nem eszem eleget, de fél éve rájöttem, hogy a gyengeségem és a lustaságom a B12 hiánynak köszönhető”  – meséli egy nehéz fizikai munkát végző ember.

FURCSA ÉRZÉSEID TÁMADNAK

“Úgy éreztem, mintha elektromosság futna végig a fejemtől a lábamig” – mesélte egy 44 éves B12 hiánnyal diagnosztizált nő. Más betegek arról számoltak be, hogy zsibbadtságot, tűszúrásokhoz hasonló érzést észleltek. Ezek a fura fájdalmak mind idegkárosodás eredményei, amit a sejtek alacsony oxigénellátottsága vált ki.

A KULCSODAT A HŰTŐBE TESZED

Vagy nagyon erősen kell gondolkodnod az unokahúgod nevén. Aggaszt, hogy ez korai demencia, de néha csak B12 hiányról van szó. “Egyszercsak nem emlékeztem, hogy kell kitölteni egy csekket” – mondja egy 56 éves B12 hiánynál diagnosztizált hölgy. “Láttam már olyan esetet, amikor a B12 hiányt idősebb betegekben helytelenül Alzheimernek diagnosztizálták” – meséli egy orvos – “de amint a véreredmény világossá teszi a helyzetet, és B12-vitamint szednek ezek a páciensek, a tüneteik enyhülnek.”

IMBOLYOGSZ VAGY SZÉDÜLSZ

Rosszul lenni egy másik mindennapos tünet. “Már attól szédültem, hogy felmentem a lépcsőn” – meséli egy beteg. Egy török tanulmányban 100-100 főt vizsgáltak, az egyik csoport szédült, a másik egészséges volt. A szédülő emberekből álló csoportban 40%-kal volt alacsonyabb a B12-vitamin előfordulása, mint az egészséges kontrollcsoportban.

Foods Highest in Vitamin B12 (Cobalamin). Healthy eating

A BŐRÖD SÁPADT

Ha a rószaszínű arcodnak sárgás árnyalata lesz, akkor valószínűleg a B12 a ludas. Vitaminhiány esetén a vörösvértestek sérülékennyé válnak, szétesnek, és bilirubin pigment szabadul fel, ami sárgás árnyalatot ad a bőrnek.

A NYELVED SIMA ÉS PIROS

A komoly B12 hiányban szenvedő embereknek közel a fele elveszti a nyelvén a papillákat, a kicsi dudorokat, főleg a nyelv széleinél. A betegek arra is panaszkodnak, hogy égető fájdalmat éreznek a nyelv hátsó részén. Mivel a papillák ízlelőbimbókat tartalmaznak, ezek elvesztése az ízlelés erősségének csökkenésével jár. A B12 hiányban szenvedő nők gyakran fogynak, mivel az étel nem ízlik nekik már annyira, mint korábban. – állítják a dietetikusok.

MINDEN APRÓ DOLOG AGGASZT

Szorongsz, és nyomott a hangulatod? A B12 hiánya nagyon erősen hat a hangulatodra, depressziót és szorongást okozhat – mondja egy orvos. Nem tudni, hogy pontosan hogyan növeli a vitaminhiány a depresszió veszélyét, de azt feltételezik  kutatók, hogy a B12-nek szerepe van az agyi vegyületek szintézisében, mint a dopamin, vagy a szerotonin, amelyek segítik a hangulat szabályozását.

VALAMI VAN A SZEMEDDEL

Extrém esetekben a B12 hiány a látóideget károsíthatja, vagy eltömítheti a vérereket a retinában, homályos vagy dupla látást, fényérzékenységet, vagy egyenesen látásvesztést okozva. “Először egy árnyékot vettem észre a jobb szememben, ami bekúszott a látóterembe, ez volt a látáskárosulás első jele, ez egész addig fokozódott, amíg nem kezdtem el B12-t szedni” –  számol be egy beteg.

Forrás:wellnesscafe

You may also like...