10 ok, hogy miért fázik mindig

Mi az oka, hogy a kezünk-lábunk hideg, és a testünk fázik, ha közben a külső hőmérséklet magas? A fázással kapcsolatban még sok kérdés van mindenkiben. A leggyakoribbakra és legfontosabbakra itt olvashatók a válaszok.

Bajt jelezhet, ha állandóan fázunk?

Ha valaki akkor is fázik, ha a többiek közben arról beszélnek, hogy megsülnek, ideje az önvizsgálatnak, hogy vajon mi nem stimmel. A fázékonyság különösen a nőkre jellemző, részben fiziológiai okoknál fogva, de még inkább a megfázáshoz vezető behatásokra való nagyobb érzékenység, fogékonyság miatt. De a következő ellenőrzőlistán a férfiak is nyugodtan végigmehetnek.
Túlzott soványság
Ha valakinek a testtömegindexe (BMI) 18,5 vagy ez alatt van, akkor nem csoda, ha fázik. Nyilván nincs meg ilyenkor a megfelelő testzsír szigetelése. A másik ok, hogy az alacsony BMI megtartása érdekében sokan nem esznek eleget. A kevés kalória lelassítja a metabolizmust, s így nem termelődik elég testhő. Ha ilyen helyzet áll elő, akkor komolyan fontolóra kell venni pár kilót felszedésétegészséges ételekfogyasztásával, amelyek sok fehérjét, zsírt, és összetett szénhidrátot tartalmaznak.
Ha állandóan fázik, érdemes orvoshoz fordulnia, fázás hidegérzékelés hidegérzékenység hidegérzet hőérzet izomzat cukorbetegség fázik hideg dehidratáltság alváshiány
Ha állandóan fázik, érdemes orvoshoz fordulnia!
Rosszul működő pajzsmirigy
Ha valaki nehezen viseli a hideget, feltétlenül érdemes a pajzsmirigy alulműködésére is gondolni. Ha nem termelődik elégpajzsmirigyhormon, akkor lelassul az anyagcsere, s ez megakadályozza, hogy a szervezet elég hőt termeljen. A hypothyreosis egyéb jelei a ritkuló haj, a száraz bőr, és a fáradtság. A problémát gyakran jódhiány okozza. Tanácsért mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
Vashiány
Az alacsony vasszint az egyik leggyakoribb oka a krónikus fázásnak. A vas kulcsfontosságú ásványi anyag, amely a vörösvérsejteknek segít elszállítani az oxigént a test minden részébe, így befolyásolja a sejtek hőtermelő képességét is. Elegendő vas nélkül a vörösvértestek nem tudják hatékonyan elvégezni a feladatukat, és reszketni kezdünk. A vastartalmú táplálékkiegészítők sokat segíthetnek, de az egészséges étkezés (hús, tojás, leveles zöldségek, például spenót, és a tenger gyümölcseinek fogyasztása) segítenek helyreállítani az egyensúlyt.
Rossz vérkeringés
Ha a kéz és a láb mindig hideg, mint a jég, de a szervezet egésze a komfortzónán belül van, akkor, valószínűleg keringési probléma miatt nem áramlik elég vér a végtagokba. Ennek a szív- és érrendszer betegsége lehet egyik oka. Ha a szív nem pumpál vért hatékonyan, vagy elzáródnak az artériák, az megakadályozza a vér eljutását a kéz- és lábujjakba. A dohányzás szintén a probléma forrása lehet, mivel a vérereket összeszűkíti. Egy másik ok a Raynaud-kór lehet, amelyben hideg hatására hirtelen összeszűkülnek az erek, és kipréselik a vért főleg a kéz, de néha a láb ujjaiból. Ha valaki ezt tapasztalja, érdemes orvossal konzultálnia a kezelésről, mert a jelenség mögött más betegség is meghúzódhat.
Kevés alvás
Az alváshiány pusztítást okoz az idegrendszerben, így hatással van azokra a szabályozó mechanizmusokra az agyban, amelyek befolyásolják a testhőmérsékletet. Egyelőre nem világos, hogy ez miért történik, a vizsgálatok arra utalnak, hogy a stresszt az agy nem képes feldolgozni, ha nincs elég minőségi alvási idő, ez pedig a hipotalamusz aktivitását csökkenti, ahol a testhőmérséklet szabályozása is történik.
Dehidratáltság
A felnőtt emberi test akár 60 százaléknyi vizet is tartalmazhat. A víz pedig segít a testhőmérséklet szabályozásában. A megfelelően hidratált szervezetben a víz csapdába ejti a hőt, és csak lassan engedi el, miközben a test hőmérséklete egy kényelmes zónában marad. Kevesebb víztartalom mellett a test sokkal érzékenyebb a szélsőséges hőmérsékletekre. A víznek a zavartalan anyagcserében is szerepe van, ami szintén hozzájárul a kiegyensúlyozott hőháztartáshoz. Ezért napi nyolc pohár vizet ajánlatos meginni.
Alacsony a B12-vitamin szintje
A szervezetnek a vörösvértestek előállításához van szüksége a B12 vitaminra, amelynek szintje befolyásolja az oxigénszállítás hatékonyságát a testben. A B12-hiány vérszegénység, alacsony vörösvértestszám kialakulásához vezethet, ami krónikus fázást indukálhat. A B12-hiány oka valószínűleg a rossz táplálkozásban keresendő. Minél több sovány húst, halat, tejterméket kell a megszüntetése érdekében fogyasztani. Az alacsony vitaminszintet néha felszívódási probléma okozza. Ha az étrendben magas a B12 mennyisége, de mégis rendszeres megjelenik a fázás miatti reszketés, érdemes elvégeztetni egy B12-tesztet.
Igaz, hogy a nők jobban fáznak, fázás hidegérzékelés hidegérzékenység hidegérzet hőérzet izomzat cukorbetegség fázik hideg dehidratáltság alváshiány
Igaz, hogy a nők jobban fáznak?
A nők jobban fáznak
A University of Utah tanulmány megállapította, hogy bár a nőknek kissé magasabb a belső testhőmérsékletük, mint a férfiaknak, de a kezüket átlagosan 2,8 fokkal hidegebb. A fázás ugyanis valójában egy nemtől függő állapot. Habár a nők szervezete általában jobban megőrzi a hőt, mint a férfiaké, de úgy vannak programozva, hogy a vér áramlása a létfontosságú szervek (főleg az agy és a szív) felé irányuljon, a periférikus szervek – mint a kezek és a lábak – viszont gyengébb vérellátást kapnak. Mivel pedig a nők testében az izomarány alacsonyabb a férfiakénál, nehezebben tudnak hőt előállítani és felmelegedni.
Cukorbetegség
A cukorbetegség súlyos formájában elvezethet a perifériás neuropátiához, ami állandó támadást jelent az idegek ellen, s a kéz és a láb érzékenységét is előidézi. Ha kialakul ez az állapot, az a végtagokban zsibbadását és néha fájdalmat kelt, s az agyba olyan üzenetek is érkeznek, hogy fázik a kéz és a láb. Diabéteszes neuropátia fokozatosan alakul ki, ezért előfordulhat, hogy nem is tűnik fel a megjelenése. De aki cukorbeteg, vagy a betegség tüneteivel küzd (gyakori vizelés, fáradtság, és állandó szomjúság) forduljon orvosához.
Nem elég nagy izomtömeg
Izom hőtermeléssel segít fenntartani testhőmérsékletet, azaz, ha nincs elég izomtónus, az hozzájárul a hidegérzéshez. A nagyobb izomtömeg ösztönzi az anyagcserét, amely ellene hat a fagyos érzésnek. Az edzőteremben olyan gyakorlatokat érdemes végezni, amelyek nagyobb súlyok mozgatásával segítik az izmok felépülését. A növekvő izommenyiség mint valami belső fűthető takaró tartja kellemes hőmérsékleten a szervezetet, s ahogy szélesednek a vállak, úgy fog mérséklődni a reszketésre való hajlam.
Forrás: health.com

You may also like...