Kelbimbó: így hat az egészségünkre

Az apró káposztafejekre emlékeztető kelbimbó a keresztesvirágzatúak családjába tartozik, és tele van olyan értékes tápanyagokkal, melyek jótékonyan hatnak az egészségünkre. Lássunk, miért érdemes rendszeresen enni belőle!

A keresztesvirágzatú zöldségeket (pl. a karfiolt, brokkolit, káposztát, és persze a kelbimbót is) sokan elutasítják, mert attól félnek, hogy túlságosan megterhelik az emésztést, puffadást, hasfájást vagy hasi görcsöket okoznak. Valóban igaz lehet, hogy akinek érzékenyebb a gyomra, az nehezebben emészti meg ezeket a zöldségeket, de sokkal valószínűbb, hogy csak azért okoznak kellemetlen tüneteket, mert a szervezetünk nincs hozzászokva a bennük lévő rostokhoz. Sajnos, általában sokkal kevesebb rostot fogyasztunk, mint kellene, így nem csoda, hogy amikor jól belakmározunk a rostdús ételekből, akkor azok megemésztése fájdalmas tünetekkel járhat. Sokkal jobban járunk, ha rendszeresen eszünk rostban gazdag élelmiszereket, közülük is kiemelt szerepe lehet a keresztesvirágzatúaknak, mert ezekben rengeteg értékes tápanyagot is megtalálhatunk!

A kelbimbó vitamintartalma

A kelbimbóban például nagyobb mennyiségben található C-, K- és B6-vitamin, folát, mangán, réz, foszfor és kálium is, rosttartalma is kimagasló. Különösen sok olyan anyag, úgynevezett antioxidáns található benne, melyek védik a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. Az oxidatív stressz a kutatások szerint növeli jó néhány súlyos betegség kialakulásának rizikóját, és az öregedési folyamatokra is hatással van. A kelbimbóban található kaempferol nevű anyag lassítja a daganatos sejtek növekedésének ütemét, csökkenti a gyulladásokat és a szívünk egészségére is jótékony hatással van.

A kelbimbó úgynevezett glükozinátokban, valamint kénvegyületekben is gazdag, ezek mind szükségesek ahhoz, hogy a szervezetünk hatékonyan képes legyen a méregtelenítésre. Egy kutatás szerint a kelbimbó rendszeres fogyasztása akár 30 százalékkal is növelheti bizonyos méregtelenítő enzimek szintjét a szervezetünkbe, ez pedig a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét is jelentősen csökkentheti.

Azoknak is javasolt a kelbimbó fogyasztása, akiknek valamilyen krónikus gyulladásos betegsége van (ezek közé tartozik például az asztma vagy a sokízületi gyulladás is). A mikroszkopikus gyulladások ráadásul számos betegséget is okozhatnak, károsítják többek között a vérereket is. A kelbimbóban található vegyületek (pl. a korábban már említett glükozinátok és vitaminok) csökkentik a gyulladásokat, és az ezekkel összefüggő kellemetlen tüneteket.

Mindezek mellett a kelbimbóban található vitaminok, rostok és egyéb tápanyagok segítenek kiegyensúlyozni a vércukor– és a koleszterinszintet is, vagyis egy újabb irányból támogatják az egészségünket.
Forrás:egeszsegkalauz

You may also like...