Aki egyszer félrelépett, másodszor is félre fog

Aki egyszer megcsalta a párját, később is meg fogja – a régóta emlegetett mondásban egy új tanulmány szerint több az igazság, mint gondolnánk.

Akik a múltban hűtlenek voltak, sokkal hajlamosabbak ismét megcsalni a párjukat, mint akik hűségesek maradtak – állítják brit kutatók. Az összefüggés hátterében meglátásuk szerint az áll, hogy a hűtlenség idővel egyre inkább érzéketlenné teszi az agyat a hazugsághoz fűződő negatív érzelmekre. Ebből kifolyólag ha valaki az első félrelépés után még bűntudatot érez, a következő alkalommal már nem él majd át ugyanolyan szintű megbánást a tette miatt.

Aki egyszer megcsalta a párját, később is meg fogja
Aki egyszer már megcsalta a párját, később is meg fogja

Tanulságos játék

Egy amerikai kutatás szerint jelentősen javítja az életminőségünket, ha kevesebbet hazudunk.

Amikor becsapunk valakit, aktiválódik az amigdala, azaz agyunk része, amely az érzelmek szabályozásáért felelős, és szégyent vagy bűntudatot kezdünk érezni. Ennek tesztelése érdekében a kutatók egy játékra kértek fel önkénteseket, amelyben pénzt ígértek nekik hazugságokért cserébe.

A játék során a résztvevők egy részének megmutattak egy érmekkel teli korsót, majd megkérték őket, hogy segítsenek egy másik tesztalanynak megtippelni, mennyi pénz lehet a krigliben. A partner csupán egy elmosódott képet kapott.

Ezek után közölték a korsót teljes valójában is ismerő önkéntesekkel, hogy jutalmat kapnak, amennyiben társuk túlbecsüli az érmék mennyiségét. Az új helyzetben a résztvevők hajlamossá váltak a hazugságra. Egyre inkább érzéketlenné váltak a másik becsapására, amit hazugságvizsgáló készülékkel is igazoltak a kutatók. A vizsgálatok tehát arra mutatnak, hogy a hazugság csúszós lejtő.

Alkalmazkodás a hazugsághoz

Neil Garrett, a University College London pszichológusa, a tanulmány egyik szerzője elmondta, a félrelépésben az akadályoz meg minket, hogy mennyire érezzük magunkat bűnösnek emiatt, ez az érzelmi reakció azonban az alkalmazkodással egyre jobban gyengül. “Ez állhat a háttérben azoknál, akik sorozatosan megcsalják a partnerüket. Eleinte még bűntudatot éreznek a tettük miatt, ahogy viszont mind többször és többször ismétlik meg ugyanazt, agyuk alkalmazkodik, így pedig többé már semmilyen negatív érzést nem élnek át a megcsalás miatt” – tette hozzá.

Forrás:házipatika

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?