150 éve nem látott jelenséget produkál a Hold január 31-én

A számítások szerint egyszerre lesz kék hold és holdfogyatkozás, amire nagyon régen nem volt már példa. Magyarországról is látni lehet majd.

Az óév utolsó heteiben a csillagászok csak úgy kapkodták a fejüket, annyi érdekes és izgalmas dolog történt. Ilyen volt például, hogy a Naprendszeren kívülről érkezett hozzánk egy aszteroida, aminek igen szokatlan alakja van, a NASA nagy bejelentést tett, decemberben pedig ismét volt szuperhold. A jelek szerint pedig 2018 ugyanonnan folytatódik, ahol 2017 befejeződött.

Space.com szerint január 31-én figyelhetjük majd meg a kék hold nevű jelenséget. Az elnevezésnek valójában semmi köze nincs a Hold színéhez, sőt alapvetően nem is egy ritka eseményről van szó: általában 2-3 évente tapasztalható. Tulajdonképpen arról van szó, hogy egy naptári hónapon belül kétszer is van telihold.

Ami azonban az eseményt különlegessé teszi, az egy másik, alapjában véve szintén gyakori esemény: a holdfogyatkozás. Ez a jelenség szintén január 31-én figyelhető majd meg, a beszámoló szerint pedig olyanra, hogy ez a két jelenség egy napra essen, 150 éve nem volt példa.

© space.com

A jelenség Magyarországról is megfigyelhető lesz, a holdfogyatkozás egy részéről azonban egész biztosan lemaradunk, az ugyanis hamarabb kezdődik majd el, mint ahogy a Hold felkelne. A számítások szerint Magyarországon a Hold 16 óra 46 perckor kel majd fel január 31-én.
Forrás:hvg

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?